Makedonija šesnaest godina BEZ POPISA, Srba MANJE od 2 odsto

Makedonija je jedina zemlja u Evropi u kojoj popis stanovništva nije obavljen već više od petnaest godina i ne zna se tačan broj stanovnika.

Međunarodne i lokalne organizacije zahtevaju registraciju stanovništva kako bi se došlo do tačne cifre i da bi se dobila jasnija slika o zajednicama koje žive u zemlji, kao i o ekonomskim i društvenim kretanjima i brojnim drugim pitanjima.

Kako prenosi IBNA, prema podacima državne agencije za statistiku, 2016. godine je u Makedoniji bilo 2.072.490 stanovnika, odnosno 50.000 više nego prilikom popisa 2002. Ali ovo nisu precizni i zvanični podaci zato što već 16 godina nije bilo popisa, iako je Evropska unija to zahtevala.

Drugi problem u zemlji odnosi se na broj glasača, zato što među 2,1 milion ljudi, ima oko 1,8 miliona glasača. Popis je započet 2011, ali nije bio uspešan.

Umesto popisa, nova makedonska vlada se odlučila za elektronsku registraciju stanovništva, za koju se očekuje da će biti završena do jula 2018, kako bi se došlo do tačnijih podataka o broju stanovnika.

Agencija za statistiku je najavila da će popis stanovništva biti održan 2021. godine. Svetska banka, Međunarodni monetarni fond i druge međunarodne organizacije su zahtevale novi popis da bi se došlo do realnije slike o kretanjima u zemlji.

Prema popisu iz 2002, u Makedoniji je bilo 2.022.547 stanovnika, od čega su 65 odsto Makedonci, 25,17 odsto Albanci, 3,85 Turci, 2,66 Romi, a 1,78 odsto čine Srbi i druge manjinske zajednice.

Najnovije vesti

Foto ilustracija UC Od petka skuplje cigarete »

Vranje - Nakon što je Vlada Srbije povećala akcize na cigarete za dinar i po, počele su spekulacije o tome kada će pušač...