MŽPN povodom ubistva S.A: Ne tražiti krivicu na strani žrtava

Mreža žena protiv nasilja (MŽPN), SOS Telefon i Kutak za devojke Vranje upozorili su saopštenjem da zločini protiv žena i devojaka ne smeju proći nekažnjeno, nakon što se slučaj ubistva devojke S.A. (27) nedavno dogodio u Vranju.

Iz ove mreže najoštrije je osuđeno reagovanje okoline na ovaj događaj, kao i "senzacionalizam prisutan u medijima koji traže krivicu u devojci, čak i kada je brutalno ubijena".

- U isto vreme kada se to ubistvo desilo tim SOS Telefona Vranje smestio je još jednu ženu u Sigurnu kuću, zbog direktnih pretnji ubistvom od strane supruga.

Ovi događaji pokazuju nam koliko su nasilje i degradiran položaj žena duboko ukorenjeni u našoj okolini - navodi se u saopštenju.

Podseća se na navode medija da su u Srbiji od početka godine u porodično-partnerskom kontekstu ubijene tri žene, a u još jednom slučaju postoji sumnja da je žena ubijena od strane supruga.

- Podaci za poslednje dve decenije govore o više od 300 ubijenih žena.

Od 2014. godine u Pčinjskom okrugu ubijeno je 13 žena.

Ubice su najčešće muškarci, a najveći broj ubistava počinjen je vatrenim oružijem i nožem - navode iz MŽPN.

Brojke, dodaje se, mogu biti i veće jer su podaci prikupljani iz medijskih izveštaja, a zvanična statistika o broju femicida (ubistava žena, p.r) u Srbiji još ne postoji.

- Ovo upućuje na to da brojne zakonske mere i strategije usmerene na sprečavanje i suzbijanje nasilja prema ženama nisu na adekvatan način odgovorile.

Postavlja se pitanje da li se ubistvo 27-ogodišnje devojke moglo sprečiti?

Napominjemo da je izvršilac ovog brutalnog čina nad jednom mladom devojkom čovek koji je već ranije osuđivan za ubistvo žene, kao i za pokušaj ubistva.

Mediji navode da je ubica povratnik sa ratišta i da je u jednom od prethodnih sudskih postupaka detaljno objašnjavao ratne strahote.

Treći brutalni napad potvrđuje manjkavost sistema u kome nisu razvijene procedure praćenja i kontrole bivših osuđenika za nasilje prema ženama i devojčicama i povratnike sa ratišta, te manjkavost dobre procene bezbednosnih rizika - piše u saopštenju.

Mreža žena protiv nasilja (MŽPN), SOS Telefon i Kutak za devojke Vranje pozvali su sve sugrađane, ali i medije i predstavnike institucija da uoče jednu važnu činjenicu - da je u pitanju femicid i da je jedan ženski život brutalno oduzet.

- To što je devojka "bila čuvena po lepoti", isticanje da je ovo "zločin iz strasti", kao i nagađanja da li je ili nije bila u partnerskom odnosu sa ubicom nikako nisu, niti ikada smeju biti isticani u kontekstu ovog brutalnog čina.

I ne smeju biti isticani kao povod ili opravdanje bilo kakvog nasilja prema devojkama.

Tražimo direktnu odgovornost nadležnih institucija - zaključuje se u saopštenju MŽPN, SOS Telefona i Kutka za devojke Vranje.

Najnovije vesti