Lončar obećava milion vakcina u januaru

Vranje/Beograd - Ministar zdravlja Zlatibor Lončar rekao je da očekuje preko milion doza vakcina protiv virusa COVID-19 u januaru i da će, kao što je prethodno najavio predsednik Aleksandar Vučić, deo sledećeg kontigenta tog medicinskog sredstva nameniti nesrpskom stanovništvu na Kosovu i Metohiji.

Lončar je, gostujući na TV Pink, naveo da negativni komentari Prištine predstavljaju glas manjine, a da su komentari tamošnjeg stanovništva na ove najave pozitivni, prenosi Beta.

- I kada radite sve da pomognete to neko svodi na politiku.

Svaka ta vakcina spašava jedan ljudski život, a oni imaju nešto protiv toga.

Bez pomoći Srbije, oni bi prvu dozu vakcina mogli da dobiju tek u junu (2021. godine).

Oni imaju politički problem, da ne mogu da se pomire sa politikom mira i politikom pomoći predsednika Vučića -naveo je Lončar.

On je dodao da Srbija oko 39 odsto COVID pacijenata ima na bolničkom lečenju, što je iznad evropskog proseka, i da stanovnici Ujedinjenog Kraljevstva "ne mogu ni da dođu do lekara", već da terapiju dobijaju putem aplikacije.

Ministar je potvrdio da je pukla cev u novoizgrađenoj bolnici u Batajnici, dodao da je kvar saniran i da nikakvih posledica nije bilo ni po zdravstvene radnike ni po pacijente.

- To se dešava i u stanu i u hotelu, može se desiti svuda - rekao je Lončar.

On je naveo da će u sredu početi izgradnja novog dela Kliničkog centra Vojvodine, da zvanično sa radom počinje interna klinika KCV sa preko 200 kreveta, kao i da je u planu izgradnja dodatnih zdravstvenih kapaciteta.

Petković: Korona ne poznaje etničko poreklo

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je da je nezamislivo da neko politiku stavlja iznad očuvanja života i da u trenutku kada se čitav svet bori sa pandemijom koronavirusa, kada se bližimo cifri od dva miliona preminulih, neko želi da se obračunava sa vakcinama i da sprečava imunizaciju.

Petković je istakao da smo navikli da tokom svake predizborne kampanje u Prištini glavna meta napada bude Srbija, ali je upozorio da ničije političke ambicije ne smeju da budu iznad zdravlja i života ljudi.

- Koronavirus ne poznaje etničko poreklo, što dobro razume Srbija koja prema preporuci predsednika Aleksandra Vučića nastoji da obezbedi dovoljne količine vakcina i za druge zajednice i sredine na Kosovu i Metohiji - naveo je Petković u pisanoj izjavi.

Najnovije vesti