Lokalna udruženja dobila podsticajna sredstva za poljoprivredu

Predstavnicima udruženja u oblasti poljoprivrede kojima su odobreni projekti, a koja su konkurisala na javnom pozivu za dodelu finansijskih sredstava za realizaciju programskih aktivnosti, uspostavljanje i jačanje udruženja u oblasti poljoprivrede na teritoriji grada Vranja, u četvrtak su uručeni ugovori.

Gradonačelnik Vranja Slobodan Milenković izrazio je zadovoljstvo što se za podsticajna sredstva ove godine prijavio znatno veći broj udruženja.

"Prošle godine podsticaje je dobilo 7, a ove godine 15 udruženja.

Na teritoriji grada ukupno je registrovanih 16 udruženja u ovoj oblasti.

To pokazuje da se mera podsticaja poljoprivrednih udruženja, pokrenuta 2019. godine, pokazala kao dobra, kao i da se među poljoprivrednicima polako razvija svest o neophodnosti udruživanja.

Drago mi je da je tako, jer je lokalna samouprava našla pravni model da iz budžeta grada daje podsticajna sredstva", rekao je Milenković.

Ovo je jedna od nekoliko mera koje se finansiraju iz lokalnog budžeta.

Podsticaji se daju i preko Fondacije Ana i Vlade Divac i Regionalne razvojne agencije Pčinjskog okruga, kao direktna podsticajna sredstva poljoprivrednim proizvođačima kroz subvencije za razne vidove podsticaja, dodao je gradonačelnik Vranja.

"Kroz oblik udruživanja podstičemo pre svega oblasti stočarstva, biljne proizvodnje i prerade.

Ta sredstva udruženja koriste za kupovinu opreme, repromaterijala, priplodnih grla i sadnog materijala", kazao je Milenković.

U ime udruženja koja su dobila ugovore za dodelu finansijskih sredstava za realizaciju programskih aktivnosti uspostavljanje i jačanje u oblasti poljoprivrede zahvalio se Čedomir Mladenović, predsednik Udruženja Matica.

On je izrazio nadu da će saradnja sa lokalnom samoupravom "biti nastavljena i u godinama koje dolaze", te da će na taj način "i sama udruženja nastaviti da se razvijaju i napreduju".

Najnovije vesti