Lokalna samouprava Vranja pionir u bezgotovinskom plaćanju

Pod sloganom "Plati karticom i pobedi" u toku je takmičenje gradova i opština u sklopu projekta "Šampioni bezgotovinskog plaćanja", koji sprovode Kancelarija za IT i eUpravu, u saradnji sa NALED-om i uz podršku kompanija Mastercard i Visa.

Učestvuje 60 gradova i opština, među kojima i Vranje, koji su omogućili plaćanje taksi i naknada platnim karticama na šalterima svojih uprava.

Vranje je to učinilo među prvim lokalnim samoupravama i pos terminali se nalaze u Uslužnom centru Gradske uprave, Odeljenju za inspekcijske poslove i Odeljenju za urbanizam.

Pobednici će biti izabrani prema broju ostvarenih plaćanja karticama na šalterima u odnosu na broj stanovnika, u periodu od 1. jula do 31.decembra.

Prvoplasirana lokalna samouprava biće nagrađena dečijim igralištem u vrednosti od 20.000 evra, pet prvoplasiranih dobiće internet prezentaciju "U službi građana", a prvih deset gradova i opština plaketu "Šampioni bezgotovinskog plaćanja" koja će biti uručena na završnoj konferenciji u Beogradu.

- Bezgotovinske transakcije za građane i privredu znače niže troškove plaćanja, veću efikasnost i bezbednost.

Država dobija transparentnije finansijske tokove, priliku za bolje ubiranje poreza i brži ekonomski razvoj - navode organizatori.

Takmičenje je jedna od aktivnosti predviđena novim Nacionalnim programom za suzbijanje sive ekonomije, a na prošlogodišnjem pod nazivom "Uzmi račun i pobedi" grad Vranje je osvojio prvu nagradu.

Dobijena sredstva, po odluci građana koji su glasali, iskorišćena su za rekonstrukciju školskih toaleta u OŠ Jovan Jovanović Zmaj.

Najnovije vesti