Loša vest za vozače: Duplo veće takse za izdavanje saobraćajne dozvole

Vranje - Vozače u Srbiji uskoro očekuje duplirani trošak za izdavanje saobraćajnih dozvola, predviđen novim izmenama i dopunama Zakona o republičkim administrativnim taksama, nakon što prođe skupštinsku proceduru.

Kako piše Blic od četvrtka, prema važećim propisima, građani koji zahtevaju izdavanje vozačke dozvole dužni su da uplate osnovnu taksu u iznosu od 480 dinara, dok će prema novim odredbama Zakona, plaćati čak 1.100 dinara.

Preciznije, vozači su do sada plaćali ukupni iznos od 760 dinara, jer je na osnovni iznos od 480 dinara već uračunata taksa za zahtev iz tarifnog broja koji se tiče saobraćajnih dozvola u iznosu od 280 dinara.

Isto važi i za izdavanje probne vozačke dozvole, za koju će građani morati da izdvoje 1.100 umesto dosadašnjih 480 dinara.

Značajnije uvećan iznos koji će građani plaćati za izdavanje duplikata nove ili probne vozačke dozvole, a to će ih umesto 980 sada koštati 1.570 dinara.

Nove odredbe neće drastično uticati na strance, jer svi oni koji žele da zamene stranu saobraćajnu dozvolu srpskom, izdvojiće tek 360 dinara više, umesto 8.510 ova taksa sada će iznositi 8.870.

Ovaj akt trenutno je označen kao "zakon u proceduri", što znači da će, pošto ga narodni poslanici usvoje u parlamentu, stupiti na snagu osam dana od objavljivanja u Službenog glasniku.

A u kom vremenskom roku bi vozači trebalo da očekuju da iz svojih novčanika izdvoje više nego dupli trošak za saobraćajne dozvole, nije precizirano.

DOBRA VEST

Da sve nije tako crno govori informacija da će se brisati sve važeće takse iz tarifnog dela 41 koje se tiču izdavanja potvrda o privremenoj registraciji, izdavanje kartonskih tablica za privremeno označavanje vozila "proba" i sl.

Najnovije vesti