Loš kvalitet vazduha u Vranju prvog dana Nove godine

Podaci sa četiri od sedam mernih stanica u Vranju, sa kojih se podaci svakodnevno iz sata u sat ažuriraju preko veb sajta Klimerko.org u pogledu zagađenosti vazduha (meri se koncentracija PM čestica), pokazuju da je vazduh prvog dana Nove 2023. godine jako zagađen, a na tri je okarakterisan kao zagađen.

Najgore je trenutno na području Sobine, između Ulica Ivana Kosančića i Cetinjske gde je u nedelju oko 9 časova ujutro izmerena koncentracija PM čestica od 242 µg/m3, što su vrednosti pet puta veće od maksimalno dozvoljenih.

Visoka zagađenost od 185 µg/m3 je i kod Tekije, (ovde je pre par večeri koncentracija bila 808 µg/m3) u užem centru Vranja, a 143 µg/m3 zabeleženo je u Oglednoj stanici, (merno mesto je na uglu ulica Miodraga Stojkovića i Jovan Pavlovića).

Vazduh se kao jako zagađen tretira i na potezu Rudine, duž ulice Hilandarske (150 µg/m3), gde takođe postoji merno mesto.

Zagađenim se u nedelju ujutro smatra vazduh na području Suvog Dola (80 µg/m3), u Donjem Vranju (s leve strane Partizanskog puta u smeru ka južnom izlazu iz grada - 82 µg/m3) i u seoskom području, istočno od Ćukovca (67 µg/m3).

Merne stanice mere koncentraciju PM čestica u vazduhu (PM 10, PM 2,5 i PM 1).

Glavni zagađivači vazduha ovim česticama su individualna ložišta i toplane (kombinovano sa saobraćajem i industrijom), te je zbog toga vazduh njima po pravilu zagađen u zimskom periodu.

PM čestice, suspendovane čestice (particulate matter), poznate kao nevidljive ubice iz vazduha, prestavljaju prašinu manju od 10 mikrona, mešavinu čvrstih čestica dima, čađi, prašine i kiseline, uz teške metale poput olova, kadmijuma, nikla i arsena, a nastaju kao posledica kombinovanog uticaja grejanja, saobraćaja i industrije.

U prirodi su prisutne i manje od 4, 2.5 pa i 1 mikron.

Uz PM10 uvek idu i PM2.5 čestice, koje još lakše dospevaju u organizam jer su sitnije, i upravo one sa sobom nose teške metale.

PM2.5 čestice su veoma male i one mogu da se uoče samo pomoću mikroskopa.

Dozvoljene vrednosti

Evropska unija i Svetska Zdravstvena organizacija propisale su granične vrednosti za PM čestice koje iznose za EU – PM10 čestice 40μg/m3; PM2.5 čestice 25μg/m3SZO, dok SZO toleriše PM10 čestice do 20μg/m3, a PM2.5 čestice do 10μg/m3. Prema Svetskoj zdravstvenoj organizaciji, ukoliko živite u mestu u kom je koncentracija PM2,5 čestica do 12 μg/m3, ono se može smatrati zdravim, dok je koncentracija do 35 μg/m3 nezdrava za osetljivu grupu kao što su deca, starije osobe, trudnice i ljudi sa osetljivim respiratornim sistemom. Kad se prekorači granica od 55 μg/m3, govorimo o skroz nezdravoj sredini i velikoj izloženosti riziku.

Najnovije vesti