Ljubenović na Književnoj koloniji: Vera u književnost i Srbiju VIDEO

Želeo sam da posle knjige "Pisma i Srbije" opet pišem o Srbiji, jer meni je Srbija inspiracija, to je jedna čudesna zemlja koja pruža mnogo mogućnosti da je opisuješ, rekao je četvrte večeri Književne kolonije u Vranju pisac Bojan Ljubenović.

Poznat pre svega kao književnik za decu i aforističar, Ljubenović se sa ljubiteljima njegovog spisateljskog opusa susreo u Svečanoj sali Gimnazije, čitao svoju prozu i aforizme, izazivajući salve smeha u publici.

Posle knjige "Srbijo bog ti pomogo", gde je na Srbiju gledno iz fokusa stranca, želeo sam da u drugoj jedan autentični Srbin nešto kaže nešto o nama danas u Srbiji, a ko bi bio pozvaniji do seljaka iz jednog izmišljenog šumadijskog sela - kazao je Ljubenović.

Ljubenović je istakao da i pored toga što je naša država ocrnjena, posebno na društvenim mrežama, on i dalje veruje u Srbiju.

- Ne mogu da verujem da mi dopuštamo da ovako jedna lepa zemlja propada.

Pogledajte naše planine, reke, ne mogu da verujem da ne možemo od Srbije da napravimo pristojno mesto za život.

Kažu, te političke opcije su krive - a mislim da je pitanje svih pitanja u Srbiji danas, pa i za političare - volite li vi ovu zemlju ili ne volite?

Ajde da prvo budemo za svoju zemlju, pa da onda volimo sve ostalo - rekao je Ljubenović.

Bojan Ljubenović je u ponedeljak u prepodnevnim satima održao i interaktivnu radionicu sa učenicima starijih razreda osnovnih škola, u Maloj sali Galerije Narodnog univeriteta.

Na ovogodišnjoj Književnoj koloniji učestvovaće i Zoran Bognar, književnik, književni kritičar i antologičar, koji će književno veče održati u utorak 10. decembra u 19 sati u Svečanoj sali Gimnazije.

Poslednjeg dana Kolonije, u sredu 11. decembra Bognar će održati interaktivnu radionicu od 10 do 12 sati sa učenicima srednjih škola u Maloj sali Galerije Narodnog univerziteta.

Organizator manifestacije Književna kolonija je Narodni univerzitet u Vranju, a pokrovitelj grad Vranje.

PROFIL

Bojan Ljubenović (Beograd, 1972) srpski je satiričar, aforističar i dečji pisac. Diplomirani je pravnik, ali se bavi novinarstvom i pisanjem. Od 1998. do 2010. godine radio je kao novinar u Službi za informisanje Skupštine grada Beograda, pišući u "Beogradskim novinama" i gradskoj novinskoj agenciji "Beoinfo". Od 2001. do 2003. godine pisao je kolumne za dnevni list "Borba". Aforizme počinje da objavljuje u "Beogradskim novinama", a potom i u čitavom nizu satiričnih časopisa "Ošišani jež", "Danga", "Etna"... Godine 2010. prelazi u "Večenje novosti", na mesto urednika strane humora i urednika rubrike "Tako Reći Nezvanično – TRN". Njegovi aforizmi i priče prevođeni su na bugarski, mađarski, makedonski i italijanski. Redovni je saradnik satiričnog elektronskog časopisa ETNA i satiričnog portala njuz.net.

Wikipedia

Najnovije vesti