Ljimaj i Ahmeti predali Platformu za pregovore kabinetu Mogerinijeve

Kopredsedavajući kosovskog pregovaračkog tima, Fatmir Ljimaj i Špend Ahmeti u tajnosti su ponovo posetili Brisel gde su u ponedeljak direktorki za Zapadni Balkan u Evropskoj službi za spoljne poslove Angelini Ajnhorst predali kosovsku pregovaračku platformu za dijalog sa Srbijom, javlja Koha, a prenosi KoSSev.

Kosovska skupština usvojila je sredinom prošle nedelje Platformu za dijalog za Srbijom kojom definiše kosovsku pregovaračku poziciju u nastavku dijaloga.

Ovaj dokument, kojim se, između ostalog, zahteva priznanje Kosova od strane Srbije, ali i formiranje suda za ratne zločine Srbije na Kosovu, izazvao je burne reakcije srpskog državnog vrha, a predsednik Vučić se i požalio da su mu u EU obećali da taj dokument neće biti usvojen.

Ipak, dokument je i zvanično dostavljen EU, a kosovski mediji naglašavaju da sastanak nije bio najavljen, te da ostali članovi pregovaračkog tima nisu otputovali sa Ahmetijem i Ljimajem.

Kao i da Mogerini nije bila u Briselu tada, zbog čega je dokument predat njenoj savetnici.

Nakon sastanka, oglasio se Fatmir Ljimaj objavom na Fejsbuku i naveo da je „formalno predata Platforma koju je odobrila Skupština Kosova“ i da su kancelariju Federike Mogerini obavestili „o progresu i privrženosti pregovaračkog tima temama za koje verujemo da bi trebale biti predmet diskusije u mogućem dijalogu“.

Dodao je i da su najavili da je „platforma zvanična pozicija Kosova“.

Hodžaj: Nema nastavka pregovora pre suspenzije taksi

Zamenik kosovskog premijera ispred PDK, Enver Hodžaj, inače i sam član pregovaračkog tima, kritikovao je odluku Ljimaja i Ahmetija da održe još jedan sastanak sa savetnicima Mogerini.

- U Prištini bi trebalo da postoji unutrašnje jedinstvo pre nego što se sastanu u Briselu sa evropskim zvaničnicima - rekao je Hodžaj, prenosi prištinska Koha.

- Ne može doći do nastavka procesa, a da se ne suspenduju takse - dodao je on.

Najnovije vesti