Likovna kolonija Vranje 2018 i izložba posvećena Malvini Hofman

Narodni univerzitet i Grad Vranje biće domaćini međunarodne likovne kolonije "Vranje 2018", koja se tradicionalno održava u julu već sedamnaest godina.

Trajaće od nedelje 15. jula sve do 22. jula.

Umetnici su različitih stilskih opredeljenja, iz Češke, Slovenije, Bugarske, Makedonije Republike Srpske i Srbije.

Ideja je da slikari stvaraju na jednom mestu, razmene iskustva, upoznaju grad i druže se tokom trajanja kolonije.

- Prostor Likovne radionice biće celodnevni otvoreni atelje, koji će moći da posete svi zainteresovani građani i da se upoznaju sa radom umetnika - navode organizatori.

Predviđen je obilazak kulturno–istorijskih znamenitosti Vranja, poseta Narodnom muzeju, izlet do Vranjske Banje i prijem kod gradonačelnika.

Nakon završetka likovne kolonije, početkom septembra biće otvorena izložba likovnih radova učesnika kolonije.

Što se tiče letnjih akivnosti NU, u sklopu manifestacije "Dani Vranja" ustanova će organizovati izložbu pod nazivom "Ko je Malvina Hofman"?.

Reč je o projektu Instituta za istoriju oglašavanja iz Beograda, Ministarstva kulture i informisanja i Američke ambasade.

Vranje je treći grad, posle Beograda i Novog Sada, u kome će biti izložena ova postavka.

Za otvaranje se najavljuje prisustvo predstavnika američke ambasade.

Publici u Vranju prvi put biće predstavljeni crteži malvine Hofman, nastali tokom Prvog svetskog rata, kao i do sada nepoznati istorijski podaci o njenom angažovanju za pomoć Srbiji, pronađeni u Gete institutu u Los Anđelesu. U našoj javnosti nedovoljno je poznata kampanja "Pomozite Srbiji...", koju su u vreme Prvog svetskog rata vodile zemlje saveznice - SAD, Francuska i Velika Britanija. Autor čuvenog plakata "Srbiji je potrebna tvoja pomoć" (Serbia Needs Your Help) u američkoj kampanji napravila je upravo Hofmanova. Izložba je posvećena njenom plakatu i njenim delima i objašnjava kako se velika umetnica zainteresovala za sudbinu Srbije u vreme Velikog rata.

Najnovije vesti