Leskovčani doneli karnevalsku atmosferu u Vranje (FOTO, VIDEO)

Subotnje veče u sklopu Dana Vranja obeležio je nastup Karnevalske grupe iz Leskovca, koji je privukao veliki broj Vranjanaca, pogotovo najmlađih koji su sve vreme trajanja programa pokazivali želju da i sami učestvuju i daju svoj doprinos na pozornici.

Leskovac već duži niz godina neprekidno ima svoj karneval, koji traje po četiri dana i ima međunarodni karakter.

Najpre je održavan u sklopu Roštiljijade, a posle tri godine se osamostalio, uz bogat program sa po 1.000 do 2.000 učesnika.

Njihove koreografije u subotu uveče imali su priliku da vide i Vranjanci.

Miroljub Radivojević, menadžer Leskovačkog karnevala, rekao je za Vranje News da je Leskovac karnevalski grad već trinaest godina, ali da ima karnevalsku tradiciju, jer je u Leskovcu, u periodu između dva svetska rata, organizovano desetak karnevala.

- Poslednjih godina smo često na ovakvim manfestacijama, ne samo na karnevalima, gde pronosima slavu karnavalskog pokreta i karnevalizma.

Ujedno i promovišemo turističke potencijale Grada Leskovca - rekao je Radivojević, koji je ujedno i predsednik Federacije evropskih karnevalskh gradova za Srbiju.

On je dodao da su Vranjanci imali priliku da vide dve pobedničke tačke sa svih karnevala u Srbiji takmičarskog tipa.

- Veoma smo ponosni, jer u poslednjih šest, sedam godina Karnevalska grupa iz Leskovca dobija nagrade, ili za najbolju grupu, ili za najbolju koreografiju - naveo je Radivojević, uz opasku da na mapi festivala karnevalskog tipa u Srbiji Leskovac zauzima vodeće mesto, a po broju direktnih karnevalskih priredbi predstavlja "najveći karnevalski festival na Balkanu".

Leskovački karneval

Leskovački karneval je manifestacija koja se održava od 2006. godine, a namera je da se ovakvim manifestacijama oživi sećanje na uskršnje povorke koje su se ulicama Leskovca kretale tridesetih godina prošlog veka. Danas je Leskovački karneval jedan od najposećenijih manifestacija u Srbiji. Ideja da se osmisli karneval nađena je u diskretnoj nameri da se šarm karnevalskih zabava preseli na ulice grada i da one zaliče na daleki Rio, na Mediteran, na maškare, na lepotu prostranih trgova sa žonglerima, gutačima vatre, mirakulima, mađioničarima, čuvarima tradicije... Onda se zavirilo u zavičajnu istoriju i običaje juga Srbije. Tu se naišlo na koledare, dodole, lazarice i kraljice, što je inspirisalo pretke da dvadesetih i tridesetih godina minulog veka organizuju nekoliko karnevala za pamćenje. Zatim je Roštiljijadi, 2006. godine dodat Karneval kao raskošan medaljon. Drugi karneval je, zbog velikog broja gledalaca, kojih je bilo te večeri preko 50.000, prekinut jer povorka nije mogla da se probije do glavne pozornice. Sa četvrtim karnevalom, Karneval Leskovac, postao je član FECC-a. Promenjena je maršuta, Karneval profilisan u posebnu šestodnevnu manifestaciju kojoj su dodati: Karneval trećeg doba, Dečji karneval, Veliki maskenbal, Karnevalske igre na vodi, Eko karenval, Karneval tatto-a, Face & Body painting-a, kućnih ljubimaca, festivali vatre, mažoretkinja, uličnih zabavljača i žonglera, oldtajmera... Potom, tu su Karnevalska kolonija, crtanje karnevala na trotoaru, radionice za izradu maski, trke u buradima, karenvalski koncerti i izložbe. Preko dve hiljade učesnika i ogroman broj gledalaca čine da Leskovac tih dana liči na veliku turističku prestonicu. Pedesetak atraktivnih grupa iz više od deset zemalja i iz Srbije, sa blizu dve hiljade učesnika, svake karenvalske subote od 21 čas prodefiluje glavnim Bulevarom Leskovca. Nekoliko desetina hiljada Leskovčana i njihovih gostiju iz zemlje i inostranstva pozdravljaju učesnike koji, svojim živopisanim maskama, koreografijama, alegorijskim vozilima, žongleriskim numerama i drugim karnevalskim zanimljivostima prolaze kroz špalir posmatrača i na dva punkta prikazuju trominutne programe. Leskovac je jedan od uglednijih članova Federacije evropskih karnevalskih gradova. Može se pohvaliti da je, pored brojnih grupa, ugostio i uvažene članove diplomatskog kora, najuglednije predstavnike karnevalskih gradova, uvažene goste iz zemlje i inostranstva, kulturne i javne radnike, privrednike, umetnike.

(Izvor: Wikipedia)

Najnovije vesti