Kurti za Albance sa juga Srbije traži ista prava kao što ih imaju Srbi na Kosmetu

Vranje - Prištinska delegacija predvođena premijerom Aljbinom Kurtijom tražila je na pregovorima u Briselu za Albance u Preševu i Bujanovcu ista prava kakva imaju Srbi na Kosovu.

Albanci su predložili generalni sporazum od šest tačaka, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u obraćanju javnosti u nedelju.

"Prva tačka su principi bilateralnih odnosa (međusobno priznanje), pod dva rešavanje problema iz prošlosti (nestali, konstatovanje i rešavanje problema silovanih osoba, raseljena lica, uništenja privatne i javne svojine koje je Srbija otela od takozvanog Kosova i ratna odšteta koju Srbija mora da plati), treća je saradnja u budućnosti, zatim da ista prava imaju Albanci u Preševu i Bujanovcu i Srbi na KiM, ponovo razmatranje odnosa sa Srbima i na kraju konačni dogovor", rekao je Vučić.

Govoreći o tački koji se tiče Bujanovca i Preševa, Vučić je rekao da se zahtevi "više ne odnose samo na Kosovo, već da su prešli i na centralnu Srbiju".

"Šta god bilo, izbegličke kolone neće postojati i sačuvaćemo naš narod od progona i pogroma", poručio je Vučić.

Kako je rekao, srpska strana će nastaviti da u narednih deset dana radi na postizanju kompromisa po pitanju ličnih dokumenata i registratskih oznaka.

Sve dosadašnje predloge, po njegovim rečima, Priština je odbila.

Kosovski ministar Dželjalj Svečlja ranije je najavio da se više neće odlagati sprovođenje odluke o ličnim kartama i tablicama i da će stupiti na snagu 1. septembra.

Najnovije vesti