Kuća ljudskih prava: Hitno reagovati na nasilje koje se dešava u školama

Vranje/Beograd - Iz Kuće ljudskih prava pozvali su saopštenjem nadležne institucije i stručnu javnost da hitno reaguju na nasilje koje se događa u osnovnim i srednjim školama.

"Pre nekoliko dana su mediji objavili vest o slučaju Osnovne škole Knez Sima Marković u Barajevu, u kojoj čitavo odeljenje šestog razreda nedeljama unazad ne pohađa nastavu zbog nasilničkog ponašanja njihovog vršnjaka.

Takođe, na društvenim mrežama je nedavno objavljen snimak ozbiljnog fizičkog napada na učenika srednje škole u Sremskoj Mitrovici,
na samo 100 metara od školskog dvorišta.

Povrh toga je pre šest dana u Niškoj Banji trinaestogodišnjeg učenika vršnjak ubio kuhinjskim nožem.

Organizacije okupljene u Kući ljudskih prava zahtevaju od nadležnih hitnu reakciju povodom ovih događaja kao i plan prevencije za socijalno nepoželjno ponašanje dece i vršnjačko nasilje.

Smatramo da je odgovornost institucija ključna, i da se ignorisanjem nasilja ono legitimiše kao vrednost našeg društva čije su posledice fatalne, a koje su nažalost postale naša svakodnevnica.

Nedavno sprovedena analiza o radu školskih Timova za zaštitu od diskriminacije, nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja pokazala je da je ovaj mehanizam nedovoljno efikasan, da se njegove nadležnosti jasno ne komuniciraju, kao i da ne postoji dovoljno transparentno izveštavanje o rezultatima rada ovih timova.

Apelujemo na sve nadležne institucije da dublje sagledaju posledice eskalacije vršnjačkog nasilja i aktivno se uključe u njihovo rešavanje, kao i da se ozbiljno i transparentno posvete izradi plana prevencije.

Posebno apelujemo na tužilaštvo da u istragama ispita sve moguće motive nasilja, uzimajući u obzir i mržnju zbog nekog stvarnog ili pretpostavljenog ličnog svojstva.

Kako pozivanje na stručnost i profesionalnost u postupanju nadležnih u slučajevima vršnjačkog nasilja u prethodnih pet meseci nije dalo rezultate, ovom prilikom ih pozivamo na ljudskost i odgovornost", navodi se u saopštenju Kuće ljudskih prava.

Najnovije vesti