Krstić: Ove godine milijarda za unapređenje infrastrukture Trgovišta

U infrastrukturu opštine Trgovište ove godine biće uloženo oko milijardu dinara, izjavio je za Vranje News predsednik opštine Nenad Krstić.

On je precizirao da će iz budžeta opštine biti investirano oko 200 miliona, još toliko preko donatora, a da će ostatak do milijarde dotirati republika kroz razne infrastrukturne projekte koji su u toku ili će tek biti realizovani.

Ovih dana Trgovište se, uz Surdulicu i Vladičin Han, našlo u grupi opština u čiju će infrastrukturu značajna sredstva uložiti Kraljevina Norveška, preko projekta "Norveška za vas - Srbija".

- Reč je o dva projekta.

Kod prvog radi se o povezivanju jednog dela kanalizacione mreže koji u Trgovištu još nije završen.

Deo investicije finansira EU Progres, a drugi Norveška.

Drugi proijekat odnosi se na obuku za otvaranje novih radnih mesta.

Reč je o radnim mestima za 15 radnika, gde će Norveška u prva tri meseca kompletno plaćati poreze, doprinose i platu kod poslodavca koji ima potrebi za zaposlenje radnika.

Tek će biti raspisan konkurs na kome će taj poslodavac biti izabran - navodi Krstić za Vranje News.

PUTEVI, MOSTOVI, FABRIKE

U Trgovištu se trenutno sprovodi ili priprema nekoliko značajnih infrastukturnih projekata. Prema rečima Krstića u planu je sređivanje potpornih zidova u Kozjem Dolu (u fazi pripreme tenderske dokumentacije) na desnoj strani opštinskog puta od Trgovište ka tom selu, na potezu od mosta na Lesničkoj reci do Kozjeg Dola.

- U planu je nastavak izgradnje mosta u Donjem Stajevcu, rekonstrukcija fabrike u Donjem Stajevcu (projekat od 70 miliona dinara), predstoji asfaltiranje 10 kilometara puta od Donjeg Stajevca do Trgovišta uz pomoć Puteva Srbije itd - navodi Krstić.

Kraljevina Norveška u okviru projekata "Norveška za vas - Srbija" uručila je pre nekoliko dana sertifikate predstavnicima 12 lokalnih samouprava, među kojima su opština Pčinjskog okruga - Trgovište, Vladičin Han i Surdulica.

Reč je o dodeli bespovratnih sredstava za projekteu oblasti lokalne infrastrukture i sprovođenje stručnih obuka za zapošljavanje.

Opština Trgovište obuhvata pet mesnih zajednica - Novo Selo, Šajince, Trgovište, Donji Stajevac i Radovnica sa 35 naseljenih mesta.

Ima oko 5.000 stanovnika.

Najnovije vesti