Krstić: Bez objašnjenja otkazana javna rasprava o zaštiti Doline Pčinje

Vranje - Predsednik Opštinskog odbora Narodne stranke u Trgovištu Marko Krstić obavestio je u sredu medije da je javna rasprava o zaštiti Predela izuzetnih odlika Doline Pčinje, koja je bila zakazana za utorak 11. januar u 13 sati, otkazana je bez obrazloženja upućenog javnosti.

"Mi iz Narodne Stranke u Trgovištu smo u utorak došli na zakazanu raspravu kako bismo imali uvid u studiju zaštite Predela izuzetnih odlika doline Pčinje.

Dokaz da je zaista bila zakazana postoji na ovom linku.

Na ulazu smo zatekli direktora Doma kulture koji nas je obavestio da on nema saznanja da se bilo kakva rasprava održava u maloj sali te ustanove, da ga niko nije obavestio o tome, pa čak ni da je neko podneo zahtev za korišćenje tog prostora.

Mi iz Narodne stranke, sa još petoro naših prijatelja koje je zanimala javna rasprava, ušli smo u Dom Kulture i sačekali petnaest minuta u praznoj maloj sali, nadajući se da će se neko pojaviti i obavesti nas prisutne šta se dešava i zbog čega se najavljena rasprava nije održla.

To se nije desilo", navodi Krstić.

Lider trgoviških "narodnjaka" dodaje da u Narodnoj stranci smatraju da je javna rasprava o zaštiti Predela izuzetnih odlika Doline Pčinje od interesa za sve građane opštine Trgovište "s obzirom na to da je reka Pčinja sa njenim protokama, kao i sav biljni i životinjski svet sa endemskim vrstama ugrožena izgradnjom mini hidroelektrana (MHE), divljim deponijama i nepostojanjem ribolovačkog udruženja zbog čega postoji nelegalan ribolov".

"Tražićemo i zahtevaćemo reviziju studije, kao i ponovno ispitivanje i istraživanje gornjeg toka Pčinje i svih pritoka.

Postoje toliko zaštićenih endemskih vrsta biljnog i životinjskog sveta na ovom prostoru - poput rečnog raka, krkuše, brkice, pa i veliki broj biljaka među kojima se nalazi "dvoštitasti šaš", deo Crvene knjige Zavoda za zaštitu prirode", kaže Krstić.

Podneblje od kulturnog i istorijskog značaja u opštini Trgovište koje bi trebalo da bude pod zaštitom, smatraju "narodnjaci", je i Kozji Dol "gde se nalazi Manastir Preobraženje Gospodnje, metoh Manastira Prohor Pčinjski, a gde planiraju izgradnju MHE na reci Kozidolki".

"Zahtevamo da se obavesti javnost iz kojih razloga nije održana javna rasprava i da se zakaže sa novim datumom.

Jer, ovo nije političko pitanje, već pitanje svih nas koji živimo u Trgovištu i okolini, pitanje opstanka i budućnosti i pitanje koje ne sme biti prećutano.

Nećemo dozvoliti tajne javne rasprave ni javne rasprave pro forme", poručuje Krstić u ime odbora Narodne stranke u Trgovištu.

Najnovije vesti