Kreativna radionica za osobe sa invaliditetom

U okviru projekta „I ja sam deo zajednice“, u OŠ Vuk Karadžić u Vranju održana je kreativna radionica reciklaže, prilagođena osobama sa razvojnim i mentalnim invaliditetom.

Koordinatorka projekta Dijana Spirić istakla je da je cilj radionica reciklaže i profesionalne orijentacije povećanje stepena uključenosti osoba sa invaliditetom u ove aktivnosti i programe.

- Programi su modifikovani i prilagođeni potrebama i mogućnostima učesnika, pri čemu je akcenat na jačanju njihove kreativnosti i motivacije za dalje učešće u predstojećim aktivnostima.

Radionica reciklaže je zanimljiva učesnicima, jer je svako od njih pokazao interesovanje za igru – ističe Dijana.

Nažalost, kako kaže, odziv učesnika je mali, ali se nada da će na sledećoj radionici zainteresovanost biti veća.

- Ovo je za njih nešto novo i drugačije, dopalo im se.

Farbali smo uskršnja jaja, pravili čestitke dragim osobama i napravili smo držače za olovke koje su oni prethodno bojili.

Trudili smo se da svaki zadatak bude kreativan i najvažnije je da im je prijatno, a to, na kraju krajeva, pokazuje i njihov osmeh – zaključuje Dijana.

Organizator ove radionice je Udruženje osoba sa invaliditetom „Justicija“ iz Vranja.

Predsednik udruženja Radomir Stamenković napominje da "veliki broj osoba sa invaliditetom u okolnim selima boravi u zatvorenom prostoru, daleko od očiju javnosti".

- U udruženju radimo na tome da ih oslobodimo stega, ali su nam i mogućnosti ograničene, pa se borimo koliko možemo.

Sada organizujemo ovakve radionice, gde oni mogu da se upoznaju i druže i da pokažu koliko mogu da urade – ističe Stamenković.

Najnovije vesti