Kreativna Evropa: Kako obezbediti finansijsku podršku za programe (VIDEO)

Kreativna Evropa je plan i program Evropske unije otvoren za sve organizacije civilnog i javnog sektora, a cilj našeg boravka ovde bio je da ljudima približimo način na koji program funkcioniše, izjavio je u Vranju Dimitrije Tadić, rukovodilac Deska Kreativna Evropa Srbija.

Desk Kreativna Evropa u našoj zemlji, u saradnji sa Narodnim muzejem u Vranju i Bibliotekom Bora Stanković, organizovao je "Info dan" o programu Kreativna Evropa u prostoru Galerije Narodnog muzeja u Vranju.

Cilj skupa bio je adekvatno informisanje kulturne javnosti o programu i konkursnoj proceduri, odnosno kako na najlakši način obezbediti finansijsku podršku u okviru ovog programa.

- U Vranju smo govorili o temama i prioritetima, odnosno koja je to vrsta programa koja dobija podršku Evropske komisije.

Ovaj program omogućava našim organizacijama da stupe u kontakt i da sarađuju oko zajedničkih stvari - kazao je Tadić u izjavi za Vranje News.

Prezentacija održana u Vranju bila je namenjena predstavnicima ustanova i organizacija u kulturi iz gradova i opština na jugu Srbije – rukovodiocima i zaposlenima u muzejima, pozorištima, bibliotekama, arhivima, kulturnim centrima i drugim ustanovama kulture i organizacijama civilnog društva.

Organizatori su ih pozvali da iskoriste priliku i saznaju više o smernicama konkursnih poziva koji će biti raspisivani tokom godine; o prioritetima programa, uslovima za konkurisanje i specifičnim pitanjima koja se odnose na dosadašnje učešće Srbije u programu.

Razgovaralo se o potencijalima projektnih ideja ustanova i organizacija iz Vranja i okoline za ostvarivanje evropske saradnje u okviru programa Kreativna Evropa.

GLAVNI PROGRAM EU ZA KULTURU

Kreativna Evropa je glavni program Evropske unije za kulturu, za podršku projektima u kulturi ustanova i organizacija iz različitih evropskih zemalja. Programom se podržava ostvarivanje evropske saradnje, inicijative prevođenja i promocije književnih dela evropskih autora u Evropskoj uniji i šire, osnivanje mreža koje omogućavaju konkurentnost i međunarodnu delatnost kulturnog i kreativnog sektora, kao i osnivanje platformi za promociju mladih talenata, njihovih dela i projekata. Desk Kreativna Evropa Srbija je implementaciono telo programa Kreativna Evropa oformljeno u okviru Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije. Zadatak Deska je pružanje podrške ustanovama kulture i organizacijama civilnog društva u Republici Srbiji koje žele da obezbede učešće u programu Kreativna Evropa.

Najnovije vesti