Kostić: Investicije premašile milijardu dinara VIDEO

Gradski većnik za budžet i finansije Bojan Kostić izjavio je u utorak da su ulaganja u kapitalne investicije, koje je u ovoj godini realizovao grad Vranje, premašila milijardu dinara.

- Najveći kvalitet ovogodišnjeg budžeta je što njegovih 27 odsto ili 860 miliona dinara otpada na kapitalne investicije.

Zato se može reći da je to razvojni budžet.

Takođe, imamo i sredstva koje je ovde uložila Vlada Srbije preko JP Putevi Srbije, a reč je o investicijama u Vranjskoj Banji, a ako računamo izgradnju Regionalnog centra za vanredne situacije to su ulaganja u kapitalne investicije od preko milijardu dinara - kazao je Kostić.

On je na sednici gradskog parlamenta, govoreći o tački dnevnog reda koja se tiče drugog rebalansa budžeta za 2019. godinu, kazao da će lokalna samourpava ove godine "ostvariti rekordne prihode".

- Verujte, grad bi totalno drugačije funkcionisao da svake godine ima budžet od 3 milijarde dinara - kazao je Kostić.

Rebalans budžeta grada za 2019. godinu projektovan je na 3,15 milijarde dinara.

- Planiranje rebalansa na ovom nivou bilo je omogućeno zahvaljujući velikoj pomoći države u realizaciji kapitalnih projekata, te aktivnostima lokalne samouprave na naplati zaostalih dugovanja - rekao je Kostić.

Projektovani prihodi iznose 3.058.000.000, a rashodi 3.056.000.000 dinara.

- U periodu od 2016. do 2019. godine iz republičkog u gradski budžet prebačeno je 830 miliona dinara više nego u prethodnom periodu - kazao je Kostić.

Dva su osnovna razloga za drugi rebalans budžeta u ovoj godini.

Prvi je povećanje plata u javnom sektoru, počev od plate za novembar 2019. godine, a na osnovu Zakona o izmenama i dopunama Zakona o budžetskom sistemu; a drugi korekcija finansijskih planova nekih javnih ustanova koje očekuju finansijski transfer od republike (poput Istorijskog arhiva 31. januar, Biblioteke Bora Stanković i sl).

Kostić je rekao da su na javnoj raspravi o budžetu za 2020. godinu građani izneli niz problema sa kojima se u svojim naseljima i seoskim mesnim zajednicama suočavaju u pogledu komunalne infrastrukture.

- Mi u tom pogledu ne možemo godišnje da izdvojimo više od milion, milion i po evra, a realne potrebe su šest do sedam miliona.

U tom smislu nam je pomoć države neophodna, kao što smo je imali u prethodnom periodu - rekao je Kostić.

On je naglasio da su svi budžetski korisnici izmirivali dugove u roku od 45 dana, tako da ovo rukovodstvo nije generisalo dugove.

Nakon toga skupština je usvojila odluku o izmeni i dopuni odluke o budžetu za 2019. godine.

Usvojena odluka o budžetu za 2020.

Odbornici Skupštine grada na sednici u utorak usvojili su Odluku o budžetu grada Vranja za 2020. godinu.

- Budžet grada Vranja za 2020. godinu planiran je na iznos od 2,7 milijarde dinara i koncipiran tako da se završi investicioni ciklus sa pomenutim kapitalnim investicijama. Kao i da se pripremi projektna dokumentacija za započinjanje novog ciklusa, a da se ne ugrozi finansijska stabilnost lokalne samouprave. Prihodi su projektovani na 2.433.000.000 dinara, rashodi na 2.483.000.000 dinara, a budžetski deficit iznosi 50 miliona dinara. Budžet je u ravnoteži, jer se budžetski deficit u potpunosti pokriva viškom sredstava iz prethodne godine - naveo je Kostić.

Najnovije vesti