Kosovu status pridruženog člana Parlamentarne skupštine NATO

Stalni odbor Parlamentarne skupštine NATO-a odlučio je da Skupštinu Kosova unapredi iz parlamentarnog posmatrača u pridruženog člana, saopštio je na godišnjicu početka bombardovanja SR Jugoslavije Ejup Maćedonci, kosovski ministar odbrane, prenosi KoSSev.

Naglašava da je reč o „velikom koraku napred za bezbednost i prosperitet Kosova i regiona“.

„Članstva u NATO i EU su od suštinskog značaja za svaku demokratsku zemlju“, naveo je Maćedonci u objavi na društvenoj mreži „X“.

Prethodno se oglasio i Driton Hiseni, šef delegacije kosovske skupštine u Parlamentarnoj skupštini NATO-a, navodeći da je sada Kosovo dobilo najviši nivo prisustva s obzirom na to da nije članica NATO-a.

„Kosovo je dugi niz godina imalo status člana posmatrača.

Ova odluka biće formalizovana glasanjem u Parlamentarnoj skupštini NATO-a na prolećnom zasedanju skupštine, koje će biti održano 27. maja u Sofiji“, naveo je Hiseni.

Dodaje da će sa povećanjem nivoa zastupljenosti u Skupštini NATO-a, delegacija Prištine biti proširena i imaće veće učešće u odlukama Skupštine.

„Imaćemo pravo da se obraćamo amandmanima i komentarima za svaki proces i dokument koji se obrađuje Skupština, što je ranije moralo da se radi preko delegacija drugih zemalja, uglavnom Albanije“, saopštio je Hiseni.

On se zahvalio svim članovima upravnog odbora koji su doneli današnju odluku.

Najnovije vesti