Kosovski tužilac: Izdat nalog za hapšenje Milana Radoičića

Kosovski tužilac Sile Hodža je izjavio za Insajder da je po zahtevu Specijalnom tužilaštvu Kosova Osnovni sud u Prištini izdao nalog za hapšenje potpredsednika Srpske liste Milana Radoičića.

Radoičić se nalazi u bekstvu od novembra, a osumnjičen je za umešanost u ubistvo lidera građanske inicijative „Srbija, demokratija, pravda“ Olivera Ivanovića.

Tužilac Hodža je za Insajder rekao da će Radoičić biti uhapšen samo ako dođe na Kosovo.

„Za sada je tako. Za Radoičićem je raspisana poternica, stvar je policije u Srbiji da li postupa po poternici. Kosovska policija je pretražila Mitrovicu i utvrdila da se Radoičić ne nalazi tamo“, kaže Hodža.

Milan Radoičić je, i nakon što je kosovska policija saopštila da traga za njim, u Beogradu prisustvovao sastanku predsednika Aleksandra Vučića i predstavnika Srba sa Kosova.

Nakon zaoštravanja odnosa Beograda i Prištine, policija je u novembru prošle godine pokušala hapšenje Radoičića u severnom delu Kosovske Mitrovice, ali ga nije pronašla u njegovom stanu.

Tada su u akciji specijalnih policijskih snaga ROSU uhapšeni pripadnici KPS Nedeljko Spasojević i Dragiša Marković, kao i Marko Rošić.

Kako je tada saopšteno, oni su privedeni u sklopu istrage o ubistvu Olivera Ivanovića i njima je Sud u Prištini odredio pritvor od 30 dana.

Iako su njihovi advokati u izjavama za medije tvrdili da oni nisu uhapšeni zbog ubistva lidera GI SDP, već „zbog sporednih događaja u vezi s tim ubistvom“, portparol Specijalnog suda Kosova Ekrem Ljutfiju naveo je ranije za Insajder da se svi sumnjiče da su uključeni u ubistvo Ivanovića.

„Navedena lica su privedena zbog osnovane sumnje da su uključeni u ubistvo Olivera Ivanovića, kao i za pružanje pomoći pre i nakon izvršenja krivičnog dela 'teško ubistvo'.

Takođe, i odbeglo lice M. R. traži se od strane Specijalnog tužilaštva Kosova zbog osnovane sumnje da je uključen u ubistvo Olivera Ivanovića“, naveo je Ljutfiju u pisanom odgovoru Insajderu.

Hapšenje je izbegao Milan Radoičić, potpredsednik Srpske liste. Samo dan pre ove akcije Radoičić je bio u Beogradu na sastanku Srpske liste sa predsednikom Srbije, koji su snimali svi mediji.

U prvom trenutku nakon hapšenja nije se znalo gde je Radojičić, da bi MUP Srbije tri dana kasnije saopštio da ga je saslušao, ne navodeći gde.

Potom su predsednik Srbije Aleksandar Vučić i direktor kancelarije za KiM Marko Đurić javno tvrdili da je Radoičić prošao poligraf i da nema nikakve veze sa ubistvom Ivanovića.

Radoičić se već 29. novembra zajedno sa predstavnicima Srpske liste sastao ponovo sa predsednikom Vučićem.

Na javnom servisu predsednik Srbije tvrdio je i da je Radoičić saslušan neformalno i na Kosovu još 21. februara, ali da je Priština to krila.

“Oni su sada hteli da ga ubiju. Prvo je ucenjivan jedan drugi čovek, pripadnik narko-klana uhapšen na Kosovu po crnogorskoj poternici, kome je nuđeno da optuži Radoičića da bi mogli da upakuju priču i optuže Beograd.

Pošto on to nije mogao da im kaže i učini, oni su došli do ovoga”, rekao je Vučić krajem novembra za RTS.

Krajem decembra kosovski tužilac Sile Hodža za Insajder je rekao da zbog istrage još ne može da objavi dokaze o umešanosti Radoičića u ubistvo nekadašnjeg lidera Građanske inicijative SDP, kao i da još utvrđuju ulogu njegovu ulogu u tom zločinu.

Oliver Ivanović je ubijen 16. januara 2018. godine ispred kancelarije u Kosovskoj Mitrovici.

Koliko je istraga temeljna i koliko javnost o njoj zna pokazuje

Godinu dana od ubistva Olivera Ivanovića: Istrage, dokazi, obećanja… ubica nepoznat činjenica da je jedini podatak koji nije osporen, to da je Oliver Ivanović ubijen hicima iz vatrenog oružja.

Ne zna se ko ga je ubio, nepoznato je ko je naručilac, a o motivima ubistva nadležni uopšte ne govore.

Predsednik Kosova Hašim Tači izjavio je krajem prošle godine da se ubice Olivera Ivanovića nalaze u Beogradu i da Beograd treba da doprinese njihovom privođenju pravdi.

Odgovarajući na ove navode, direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić pozvao je Tačija da javno kaže ko je ubica Ivanovića i da za to ponudi „čvrste dokaze, a ne lažne vesti“.

Kasnije se oglasio i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, rekavši za RTS da su potrebna samo imena i prezimena (ubica) i da će oni biti uhapšeni.

Najnovije vesti