Kosovski mediji: Srbi hapšeni za špijunažu trebalo da dokumenta prenesu u Vranje

Dvojica Srba, uhapšenih na Kosovu zbog špijunaže, rekli su tokom saslušanja pred tužiocem u Gnjilanu da su pokušali da dokumenta iz Opštine Klokot prenesu u Vranje, po nalogu Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije, prenosi Kossev pisanje prištinskih medija.

Prema informacijama Televizije T7, optuženi su izjavili da su dokumenta prenosili po nalogu MUP-a Srbije, a ne po sopstvenoj želji.

- To nije bila moja želja, već sutradan sam mogao da pošaljem dokumentaciju u Vranje.

Prošlo je više od tri meseca i bio sam obavezan da pošaljem dokumentaciju na zahtev MUP-a, a uputstva sam dobio telefonom od Odeljenja za obrazovanje.

Savetovano mi je da dosije B.D. pošaljem u Vranje - rekli su optuženi pred tužiocem.

Oni su dodali da bi ti dokumenti bili obezbeđeni, a i da je bilo kontrole od strane Srbije.

- Zahtev od strane MUP-a smo dobili 20. marta 2019. godine, dok smo na ovaj zahtev odgovorili 10. jula 2019. godine, znači skoro četiri meseca, bojali smo se i to je bio razlog za odlaganje - rekli su oni.

Prema istim izvorima televizije T7 Inspektorat MUP-a Srbije je posetio školu "Mladen Marković" u Severnoj Mitrovici, gde je jedan od uhapšenih vršilac dužnosti direktora, u kojoj su takođe tražili dokumente.

- Inspektor me je nekoliko puta nazvao telefonom i pitao zašto nije poslata tražena dokumentacija, pošto je zahtev MUP-a bio još od 20. marta 2019. godine, tako da više od tri i po meseca mi nismo odgovorili i pretpostavljam da se kontrola inspekcije prosvete u mojoj školi desila upravo iz tog razloga i to je bio zahtev Odeljenja za obrazovanje da se pošalje ova dokumentacija, a to se svakako desilo zbog pritiska MUP-a na Odeljenje obrazovanja u Mitrovici.

Inspektor, prema informacijama koje imam, komunicirao je i sa drugoosumnjičenim jer on radi u dve škole - rekao je jedan od uhapšenih.

Iz Tužilaštva u Gnjilanu su potvrdili da su optuženi posle razgovora pušteni na slobodu redovnom procedurom.

Iz Tužilaštva ističu da mora da se proveri da li su dokumenti koje su ovi osumnjičeni imali bili klasifikovani po zakonu.

Dokumentacija koju su imali, a koja je bila namenjena da se šalje u Srbiju, sastojila se od dokumentacije gradonačelnika Klokota, uključujući dve diplome, kolektivne ugovore i poslednju odluku o radnom odnosu, javlja Kossev, navodeći kao izvore Lajmi.net, T7 i RTK2.

Dvojica Srba uhapšeni su 10. jula u jutarnjim časovima na prelazu Bela Zemlja.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju saopštila je da su u pitanju direktori OŠ Mladen Marković u Vitini i direktor Tehničke škole u Vrbovcu.

Najnovije vesti