Kosovske probne tablice pet evra, važe šezdeset dana

Vranje - Kosovske vlasti od ponedeljka su uspostavile reciprocitet sa Srbijom u pogledu registarskih oznaka vozila, čime se obavezuju svi koji imaju tablice srpskih oznaka na korišćenje probnih kosovskih tablica.

Za probne tablice se plaća taksa od 5 evra, a one važe 60 dana.

Snabdevanje probnim tablicama se obavlja na svim prelazima, navodi se u odluci koju je potpisao ministar unutrašnjih poslova Dželal Svečla.

Kako piše prištinska Gazeta ekspres, Specijalne jedinice poslate su na Jarinje da postave „probne tablice“ na automobile iz Srbije.

Kako su ranije javile Bujanovačke, postavljeni su kontejneri u kojima se, kako kažu u kosovskoj policiji, radi na poboljšanju uslova rada, a prelaz će policija bolje nadzirati.

Na prelazima Končulj kod Bujanovca i Mučibaba kod Preševa vlada velika gužva zbog procedure zamene tablica.

"Moraš da platiš da bi otišao kući"

Kako piše Kosovo online rocedura po automobilu za izdavanje privremenih tablica traje oko 10 minuta i na prelazu Merdare nema gužve. Za probne tablice je potrebna lična karta, saobraćajna dozvola ili ovlašćenje za upravljanje vozilom overeno od notara iz Srbije. Među onima koji su se zatekli na prelazu i sa kojima su razgovarali novinari kosovskog portala podeljena su mišljenja u vezi sa uredbom Vlade Kosova.

"Mislim da je u redu. Kao što mi Albanci uzimamo probne tablice, tako treba da uzmu i oni koji dolaze iz Srbije", kazao je Top Culji.

Sa druge strane Kosovo online citira izjavu Siniše Milića, Srbina sa Kosova, koji ocenjuje odluku kao "lošu".

"Ovo je loše. Moram da platim da bih otišao kući", kazao je Milić.

Pre kontrole dokumenata kod punkta kosovske policije vozači vade probne tablice i tek nakon toga ulaze na Kosovo.

"Ja se ne pitam ništa. Krenuo sam u svoj zavičaj u Goru. Moramo da se pridržavamo. Nije ovo dobro i predstavlja namet", kazao je Musa Zejbih.

Patrole Kosovke policije nalaze sa na svim većim raskrsnicima i kružnim tokovima i kontrolišu saobraćaj. Vozači automobila sa KS i srpskim registarskim oznakama upozoravaju se o odluci Vlade Kosova i merama reciprociteta, piše Kosovo inline.

Najnovije vesti