Kosovo: Pored cene artikla obavezna zastava zemlje porekla

Na Kosovu je počela primena administrativnog uputstva iz Prištine kojim je predviđeno da u svakoj prodavnici na Kosovu pored cene proizvoda mora da stoji i zastava zemlje porekla.

Kako piše portal Kossev, za kršenje ove odredbe predviđene su kazne za trgovce u iznosu od 1.000 do 10.000 evra.

Nakon uvođenja takse na proizvode iz Srbije i BiH, na Kosovu se počelo sa kampanjom promovisanja domaćih proizvoda.

Donošenje i primena ovog administrativnog uputstva za kosovske vlasti predstavlja još jednu meru zaštite, kako se objašnjava, domaće proizvodnje.

- Od sada građani ne moraju da čitaju bar kodove.

Lako je videti koji proizvod je iz susednih država, a koji je domaći - izjavio je gradonačelnik Prištine Špend Ahmeti.

Kosovski Zakon o zaštiti potrošača, kojim je predviđena obaveza prodavca da pored cene proizvoda "označi poreklo proizvoda kroz postavljanje etikete koja prikazuje zastavu države porekla", stupio je na snagu još juna prošle godine. S ciljem primene ove odredbe doneto je administrativno uputstvo kojim su detaljnije regulisani tehnički detalji. Ovo administrativno uputstvo stupilo je na snagu 29. decembra 2018. Za kršenje ove odredbe Zakonom o zaštiti potrošača predviđena je kazna za trgovce u iznosu od 1.000 do 10.000 evra.

Jedan market u Uroševcu na Kosovu počeo je da ističe zastave zemlje porekla pored proizvoda mnogo ranije.

Tamo nije moguće pronaći srpske proizvode, pošto vlasnik marketa S.N. već godinama praktikuje da ne nudi proizvode iz Srbije.

Ovu meru zaštite domaćih proizvoda on je pohvalio i smatra da „domaći proizvodi nisu dobili nikakvu šansu.

- Sramota je to što se svi proizvodi uvoze iz Srbije, a da lokalnim preduzetnicima nije data šansa, nezavisno od toga što kvalitet proizvoda nije baš visok - rekao je S.N.

Najnovije vesti