Kosovo: Policijski pretresi u Mitrovici, Zvečanu i Zubinom Potoku

Vranje/Kosovska MItrovica - U severnom delu Mitrovice, Zvečanu i Zubinom Potoku u petak ujutro sprovedene su policijske operacije Kosovske policije, javlja KoSSev.

Kako je tom portalu potvrdio zamenik komandira Kosovske policije regiona Sever, pretresi su obavljeni u vezi sa poslednjim dešavanjima u selu Banjska.

Policija se nalazila u više delova Kosovske Mitrovice, u krug bolniceu, kao i kod zgrade i restorana Grey.

Kako KoSSev saznaje, pretres se obavljao u ovoj zgradi, kao i u jednom od delova, odnosno servisa KBC, unutar bolničkog kruga.

Spomenuta zgrada povezuje se sa potpredsednikom Srpske liste Milanom Radoičićem, koga su kosovske vlasti sada" označile kao vođu grupe koja je u nedelju u Banjskoj napala policiju".

U ovoj je zgradi već obavljan pretres 2018. odakle je, kako se veruje, Radoičić uspeo da kosovskim organima umakne, a nakon događaja u vezi sa ubistvom Olivera Ivanovića.

Iako su policijske operacije u toku, ulica u kojoj se nalazi restoran je otvorena, a roditelji dovode decu u obližnju Predškolsku ustanovu kao i u školu, javio je KoSSev.

S druge strane ima i dece koja, kako se akcija sprovodi u vreme održavanja nastave, nisu došla danas u školu.

Osim Kosovske policije, na ulicama je primećen veći broj vozila Eulex-a.

U zgradi koja je pretresana nalaze se i pripadnici ove misije, kako se pretpostavlja, i oni su deo operacije.

Policija je ušla i u kuću u Zvečanu, čoveka koji se povezuje sa potpredsednikom Srpske liste, inače jednim od tzv. vođa navijača.

Kosovska policija u međuvremenu je potvrdila da se uz nalog suda za kontrolu, pretres obavljao na ukupno pet lokacija u tri opštine na Severu.

Potvrdili su da se na licu mesta nalazi i tužilac, a da se kontrole sprovode u koordinaciji za Eulex-om i KFOR-om.

Građanima su iz policije poručili da "ne treba da brinu".

Svi pripadici specijalnih jedinica, kao i službenici misije Eulex-a, napustili su nešto kasnije ulicu u kojoj se nalazi restoran Grey.

Pretpostavka je da je policija iz podzemne garaže ove zgrade zaplenila više vozila od kojih su dva sa beogradskim registraskim oznakama i jedan kvad bez tablica.

U dva navrata su pripadnici policije iz zgrade iznosili papirne kese, sa još uvek nepoznatim sadržajem.

Od pet lokacija koliko je pretresano ovog jutra, akcija je završena na četiri, potvrdio je za KoSSev zamenik komandira Kosovske policije za region Sever Veton Eljšani.

Nije mogao da iznosi detalje, gde i da li je i šta pronađeno.

Kako je kazao direktor bolnice Zlatan Elek, u jutrošnjem pretresu objekata vešeraja i kotlarnice nije pronađeno ništa.

Obijena su vrata vešeraja i magacina.

Kosovski mediji javili su da je od 6 časova ujutro pretresana vila Milana Radoičića na Gazivodama.

Luksuzni objekat, koji se dovodi u vezu s njim, izgrađen je na litici stene kroz koju prolazi jedan od više tunela na magistralnom putu ka Brnjaku.

Policija još uvek ovo nije potvrdila, osim da sprovodi operacije i u Zubinom Potoku.

Objavljeno je kasnije da je završen pretres i pete lokacije na Severu, što je za KoSSev potvrdio zamenik komandira Kosovske policije za region Sever Veton Eljšani.

Ni tom prilikom nije mogao da iznese detalje ni o samim lokacijama, ni šta je rezultat pretraga, ali je najavio da bi mogla da usledi i konferencija za medije.

Euleks: Nismo bili sprečeni da prisustvujemo

Misija Euleksa na Kosovu je saopštila da "ni na koji način nije bila sprečena da prisustvuje ili posmatra operacije koje je sprovela Kosovska policija 24. septembra", posle incidenta u selu Banjska. Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju je u četvrtak na konferenciji za medije ponovio ono što je prethodne večeri rekao predsednik Aleksandar Vučić na RTS-u - da je Euleks bio "odbijen da učestvuje u istrazi o Banjskoj, kako bi Priština uspela da sakrije dokaze o brutalnom ubistvu dvojice Srba".

"I zašto sada svi ćute? Zašto niko sem predsednika Aleksandra Vučića ne govori o tome da je Kosovska policija bila ta koja je sama obezbeđivala mesto, koje je i sama istraživala, a pri tom nije dozvolila Euleksu da učestvuje u svim istražnim radnjama i skupljanju dokaza na licu mesta", rekao je Petković.

Euleks je odgovorio da su njihove mobilne patrole policijske jedinice/rezervne policijske jedinice i drugi članovi osoblja bili u bliskom kontaktu sa Kosovskom policijom, kao i da su stigli u okolinu manastira Banjska na severu Kosova, prenosi Kossev. Podsetili su i da ova misija nema izvršni mandat da vodi istrage.

"U skladu sa svojim mandatom i u granicama koje je dozvoljavala tadašnja bezbednosna situacija, Euleks je pažljivo pratio razvoj bezbednosti tokom čitave operacije Kosovske policije, ostajući sve vreme u bliskoj koordinaciji sa Kosovskom policijom i KFOR/NATO", ponovili su ranije ocene o bliskoj koordinaciji tri bezbednosne službe na Kosovu.

Iz Euleksa dodaju da je misija pratila i nastavlja da prati aktivnosti kosovskih vlasti u vezi sa napadom, kao što su istrage, zaplene i pretresi. Petković je na konferenciji za medije novinarima podelio kopije pisma koje je Srbija uputila Euleksu sa, kako je naznačeno „veoma bitnim zahtevom“. U oružanom sukobu kod sela Banjska, do kojeg je došlo posle ubistva kosovskog policajca, ubijena su trojica naoružanih napadača, za koje je potvrdđeno da su Srbi sa severa Kosova. Pretpostavlja se da je naoružanu grupu predvodio Milan Radoičić. Zaplenjen je arsenal oružja za koji je kosovska policija procenila da vredi pet miliona evra.

Najnovije vesti

Foto Vranje News Danas su Cveti »

Danas se slave Cveti, dan kada je Isus Hristos jašući na magarcu ušao u Jerusalim.Narod je čuo da dolazi Spasitelj koji...