Kosovo Albancima sa juga dalo dozvolu da učestvuju u popisu

Predsednik opštine Bujanovac i lider Demokratske partije (DP) Nagip Arifi izjavio je da je za učešće Albanaca iz Bujanovca, Preševa i Medveđe na predstojećem popisu stanovništva dozvolu dala i kosovska vlada, pišu Bujanovačke.

"Imali smo konsultacije sa Vladom Republike Kosovo koja je dala zeleno svetlo za učešće na popisu", naveo je Arifi.

Kako Bujanvačke pišu, sve lokalne partije "potpisale deklaraciju o učešću na popisu koji će se održati u oktobru ove godine.

"Ovaj stav je rezultat četiri sastanka održana u mom kabinetu sa svim albanskim političkim predstavnicima, kao i stalnih konsultacija sa misijom OEBS-a u Srbiji, što je takođe garancija regularnog i uspešnog procesa.

Ispunjavanje naših zahteva oko promena uslova popisa, koji su sada očigledno bolji od onih iz 2011. godine, stekli su se uslovi za izlazak na popis", objavio je Arifi.

On je pozvao građane koji žele da budu popisivači da se prijave do 5. avgusta.

U Bujanovcu je krajem maja održan sastanak predsednika opštine Bujanovac Nagipa Arifija, predstavnika Vlade Srbije i šefa misije OEBS-a u Srbiji Jana Bratua, koji je tada istakao da Albanci neće imati razloga da ne učestvuju u popisu.

Tada je najavljeno da građanima neće biti neophodni lični dokumenti da bi bili popisani.

Albanska zajednica u Bujanovcu, Preševu i Medveđi bojkotovala je popis 2011. godine.

Iz tog razloga su eksperti međunarodne zajednice 2015. godine uradili procenu broja stanovnika u tri opštine po kojoj je opština Bujanovac u godini popisa imala 38.300 stanovnika, opština Preševo 29.600 i opština Medveđa 7.442 stanovnika.

Najnovije vesti