Koronavirus obara čovekov imunitet protiv stresa

Vranje - Evropski naučnici objavili su da su prvi put dokazali da koronavirus napada ljudski sistem za odgovor na stres, slabeći odgovor nadbubrežnih žlezda na kovid-19.

Istraživanje je pokazalo da koronavirus napada nadbubrežne žlezde slabeći time sposobnost tela da proizvede hormone stresa kortizol i adrenalin koji su potrebni za borbu protiv teške infekcije.

Deo tjelesnog obrambenog sistema, te žlezde neophodne su za opstanak u stresnim situacijama, a posebno kad je u pitanju zaraza koronavirusom.

Istraživanje je u decembru u stručnom časopisu The Lancet Diabetes and Endocrinology objavila grupa naučnika iz Londona, Regensburga, Ciriha i Drezdena.

"Rezultati našeg najnovijeg istraživanja sada prvi put pokazuju da virus u bitnoj meri direktno pogađa ljudski sistem za odgovor na stres“, rekao je Stefan Bornstajn, direktor Centra za internu medicinu univerzitetske bolnice u Drezdenu.

Da li te promene doprinose direktnoj insuficijenciji nadbubrežnih žlezda ili dugom kovidu nije još poznato, dodao je on.

"To bi trebalo istražiti", rekao je.

Podsećajući da recentna istraživanja pokazuju da uzimanje steroida sprečava pogoršanje bolesti kod pacijenata obolelih od kovida-19, naučnici veruju da neki lekovi mogu da pomognu kod ublažavanja te posledice koronavirusa.

"Ti dokazi naglašavaju potencijalno važnu ulogu adrenalnih steroida u borbi protiv kovida-19“, rekli su naučnici sa Univerziteta u Cirihu.

Naučnici su analizirali podatke prikupljene od 40 pacijenata u Drezdenu koji su umrli od kovida-19 i otkrili da je patohistološka analiza uzoraka tkiva pokazala jasne znakove upale nadbubrežnih žlezda.

Najnovije vesti