Konkurs za studentske stipendije u vojnim akademijama otvoren do 29. oktobra

Vranje - Konkurs za studentske stipendije koje dodeljuje Ministarstvo odbrane Srbije za školsku 2021/2022. godinu otvoren je 29. oktobra, saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

Mogućnost da obezbede finansijsku podršku tokom školovanja i sigurno radno mesto u sistemu odbrane dobiće 21 student treće i četvrte godine osnovnih studija, 19 studenata prve ili druge godine master akademskih studija i dvoje studenata pete godine integrisanih akademskih studija.

Stipendije za studente integrisanih akademskih studija odnose se na oblast farmacije, dok se stipendije za osnovne akademske studije nude za oblasti elektronike i računarstva, elektrotehnike, mašinstva, računarskog inženjerstva, građevinarstva, matematike, te zaštite na radu ili zaštite životne sredine.

Za stipendije namenjene master akademskim studijama moći će da se prijave studenti mašinstva i hemijskog inženjerstva.

"Pravo na studentsku stipendiju imaju studenti visokoškolskih ustanova čiji je osnivač Republika Srbija, autonomna pokrajina ili jedinica lokalne samouprave koji su upisani prvi put u tekućoj školskoj godini na studije prvog ili drugog stepena i čije se školovanje finansira iz budžeta Srbije.

Neophodno je da kandidati budu državljani Republike Srbije, a da tokom studija nisu gubili nijednu godinu, te da su sve ispite iz prethodnih godina školovanja položili i to sa najmanjom prosečnom ocenom 7,50.

Kandidati koji zadovoljavaju kriterijume psihološke i zdravstvene procene kao i bezbednosne uslove rangiraće se na osnovu uspeha ostvarenog u prethodnom školovanju i efikasnosti studiranja", navode iz Ministarstva.

Oni koji steknu status vojnog stipendiste dobijaće tokom treće godine osnovnih studija 35.000 dinara mesečno, a tokom četvrte 40.000 dinara.

Za studente integrisanih akademskih studija i master akademskih studija mesečna stipendija iznosiće 50.000 dinara.

"Posle završenog školovanja lica koja su se kvalifikovala za stipendije Ministarstva odbrane dobiće zaposlenje u svojstvu oficira ili vojnog službenika u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Prokuplju, Pančevu, Kragujevcu ili Lađevcima kod Kraljeva, što je za svaku stipandiju unapred naznačeno", navodi se u saopštenju ministarstva.

Detaljne informacije o uslovima konkursa i načinu prijavljivanja mogu se pronaći na ovom linku.

Rok za prijavljivanje na konkurs i podnošenje potrebnih dokumenata je do 29. oktobra.

Najnovije vesti