Konferencija o zapošljavanju izbeglica: Prilika za vranjsku privredu

Pružanje podrške izbeglicama i njihovom zapošljavanju ne donosi dobrobit samo ljudima koji su bili primorani da napuste svoje zemlje, već i višestruku korist poslodavcima i lokalnoj zajednici, zaključak je konferencije Zapošljavanje izbeglica – prilika za vranjsku privredu, održane u sredu u velikoj sali Skupštine grada Vranja.

Ivana Jelić iz Predstavništva UNHCR-a u Srbiji rekla je da joj je drago "što su Vranje, njegovi građani i građanke otvorena srca primili izbeglice iz Ukrajine".

"Ljudima koji su ostavili sve za sobom potrebna je podrška čitavog društva.

Smatramo i da privreda može da pruži veliki doprinos izgradnji boljih života izbeglica, kao i da izbeglice mogu da mnogo pruže kompanijama, zahvaljujući svojim raznovrsnim veštinama, znanjima i iskustvima", istakla je Jelić.

Ona je pozvala privredne aktere u Vranju i okolini da budu otvoreni za zapošljavanje izbeglica, jedne od najranjivijih grupa u našem društvu.

"UNHCR je na raspolaganju za povezivanje poslodavaca sa potencijalnim kandidatima, kao i svaku vrstu podrške u procesu zaposlenja", kazala je ona.

Dok u Centru za azil u Vranju borave izbeglice iz Ukrajine, osobe koje su u Srbiji dobile zaštitu izbegle su i iz zemalja kao što su Libija, Sirija, Avganistan, Iran, kao i Kuba.

I izbeglice i tražioci azila u našoj zemlji imaju, između ostalih, prava na obrazovanje i zaposlenje, rečeno je.

Prema podacima UNHCR-a, u Srbiji, kao najhitnije potrebe izbeglice i tražioci azila u našoj zemlji navode upravo dostojanstveno zaposlenje (38 procenata), zatim lekarske usluge (25 odsto), kao i adekvatniji ili povoljniji smeštaj (22 procenta).

Nikola Simonović, biznis partner za održivost, IKEA Jugoistočna Evropa kazao je da je ta kompanja pre tri godine pokrenula program plaćenog tromesečnog stažiranja pod nazivom Veštine za zapošljavanje.

"Posebno smo ga skrojili za izbeglice i tražioce azila u Srbiji, kako bismo podržali njihovu integraciju na lokalno tržište rada.

Do sada su naš program uspešno završila 32 polaznika, a mnogi od njih su i nastavili svoju karijeru u našoj kompaniji.

Ovaj program nam je omogućio da dobijemo sjajne nove kolege i prijatelje, nova znanja i ideje kojima unapređujemo naše poslovanje“, naglasio je Simonović.

Jović: Tu smo za svaki vid pomoći

Zorica Jović, član Privremenog organa Grada Vranja, pozvala je kompanije da budu otvorene za zapošljavanje izbeglica.

"Vrata Vranja bila su uvek otvorena za sve koji su silom prilika morali da napuste svoje domove. Uz podršku države, Komesarijata i međunarodnih organizacija, lokalna samouprava uvek je uspevala da pronađe najbolje rešenje za unesrećene ljude kojima je Vranje bilo druga kuća. Obezbediti osnovne uslove za život bio je imperativ, ali čini se da je još značajnije integrisati te ljude u zajednicu. Time smo se rukovodili i kada je reč o izbeglicama iz bivših jugoslovenskih republika, zatim interno raseljenim, a sada i izbeglicama iz Ukrajine. Oni su postali deo ove sredine, koja ih je prihvatila i pružila im podršku. Na nama je da ih podržimo, što će biti naš prioritet i u narednom periodu", rekla je Jović.

UNHCR je zajedno sa kompanijom IKEA Srbija u junu pokrenuo mrežu kompanija Za izbeglice, koja okuplja predstavnike privatnog sektora sa ciljem pružanja podrške integraciji izbeglica i poboljšanju njihovih životnih uslova u Srbiji.

Mreži se dosad priključilo sedam kompanija, kao i jedna bilateralna privredna komora, koje su otvorene za podršku izbeglicama.

Konferenciju je organizovala Agencija UN za izbeglice (UNHCR) u Srbiji uz podršku Grada Vranja, sa ciljem da se pokrene dijalog o poboljšanju mogućnosti zapošljavanja izbeglica u Vranju i okolini, kao i o prilikama koje u tom pogledu postoje za kompanije.

U Centru za azil Vranje više od godinu i po dana borave izbeglice iz Ukrajine, kojim je dobrodošla podrška i u oblasti zapošljavanja.

Svi privredni akteri zainteresovani za zapošljavanje i pružanje drugih vrsta podrške prisilno raseljenim ljudima mogu se obratiti UNHCR-u u Srbiji putem kontakata na zvaničnom sajtu www.unhcr.rs.

Najnovije vesti