Koncert pijaniste Zorana Imširovića za kraj Piano summer-a

Koncertom pijaniste Zorana Imširovića u četvrtak će biti završen ovogodišnji festival klasične muzike "Piano summer".

Imširović je osnivač i umetnički direktora ove manifestacije.

Rođen je 1979. godine u Jugoslaviji.

Relativno kasno, sa 14 godina stiče prvo profesionalno muzičko obrazovanje u Nišu, u klasi Svetlane Korunović, a uporedo radi sa Miroslavom Lili Petrović u Beogradu.

Godine 1997. upisuje studije u Minhenu, a profesori su mu bili ugledni pijanisti Vadim Suhanov, Majkl Lesli, Gernot Ziber, Roksana Štojbing i Olaf Dresler.

Posebne muzičke impulse i obrazovanje stiče kroz poznanstvo i dugogodišnji rad sa velikim pijanistima kao što su Klaus Šilde i Eliso Virsaladze, a pored toga, usavršava se i na majstorskim kusevima kod pijanista kao što su Rudolf Kerer, Mihail Voskresenski, Amadeus Veberzinke, Georg Sava, Karl Bec, Naum Štarkman, Eliso Virsaladze, Klaus Šilde, Konrad Rihter i Menahem Presler.

Posle završenih studija živi u Minhenu, a slede i koncertni angažmani u Italiji, Nemačkoj, Francuskoj, Španiji, Austriji, Švajcarskoj, Mađarskoj, Rumuniji, Bugarskoj, Malti i u zemljama bivše Jugoslavije.

Posebno je zapažena njegova turneja "Franz Liszt – superstar!" i snimci za Nemačku državnu televiziju povodom dvestote godišnjice od rođenja kompozitora.

Kao umetnik koji neprestano traži nove načine da približi muziku publici, 2014. godine inicirao je jedinstven konceptualni projekat Piano Summer.

Osim toga, otvorio je koncertnu seriju Classic im Club, a u saradnji sa Modernom Pinakotekom u Minhenu izvodi i Music for Six Pianos Stiva Rajha i nastupa sa poznatim umetnikom Hoseom Marijom Kanom.

Pored velikog afiniteta prema muzici nemačkog romantizma, posebno prema delima Šumana i Bramsa, Imširović u inostranstvu redovno promoviše muziku kompozitora sa jugoslovenskog podneblja.

Dobitnik je mnogobrojnih nagrada, a jedna od njih je Zlatni lav italijanskog regiona Veneto.

Koncert na zatvaranju Piano summer-a pod nazivom "Muzički testament" počeće u 20 sati u sali Doma vojske u Vranju.

Na zatvaranju će se publici obratiti predsednik Skupštine grada Vranja Dejan Tričković.

PROGRAM

Franc Šubert – Sonata D 960 B dur

Franc List – Posmrtna gondola I&II, Prizivanje

Najnovije vesti