Koncert hora i orkestra Muzičke škole povodom Svetskog dana muzike VIDEO

Koncert povodom Svetskog dana muzike održali su u ponedeljak uveče hor i orkestar Muzičke škole Stevan Mokranjac u Vranju.

Koncert je priređen u dvorištu muzičke škole koje je, na ovaj veoma značajan dan, bilo ispunjeno ljubiteljima muzike.

Svetski dan muzike prvi put održan je na prvi dan leta 1982. u Parizu.

Zahvaljujući istraživanjima francuskog kompozitora, novinara i radio poslenika Morisa Fleurea, koja su pokazala da svaki drugi mladi čovek u Francuskoj svira neki muzički instrument, odlučeno je da se svakog 21. juna – najdužeg dana u godini – profesionalni i muzičari amateri ohrabruju da sviraju na otvorenom.

ŠKOLA I HOR

Muzička škola Stevan Mokranjac u Vranju osnovana je kao samostalna ustanova 1979. godine i od tada je temelj muzičke kulture grada. Pre toga, od 1949. do 1954. godine Muzička škola je radila u OŠ Vuk Stefanović Karadžić, nakon čega je ukinuta i tako je bilo sve do 1970. kada je počela da obavlja svoju delatnost u sklopu Radničkog univerziteta. Godine 1978. Skupština opštine Vranje donela je rešenje o osnivanju osnovne muzičke škole. Sedamnaestog januara sledeće godine ispunjeni su uslovi zar rad i škola je počela da funkcioniše. Godine 1982. formiran je hor muzičke škole koji je pod dirigentskom palicom Svetlane Veličković osvojio mnoga nacionalna i međunarodna priznanja, a osvaja ih i danas kada hior vodi Aleksandra Savić. Direktorka škole danas je Tanja Bliznakovski Jovanović.

Najnovije vesti