Koncert Bjesova u subotu u vranjskom klubu Darkwood VIDEO

Zajednički koncert u subotu 19. novembra održaće bendovi Bjesovi i Ego, u klubu Darkwood u Vranju, u sklopu Music pocket gigs turneje.

Karte za ovaj koncert moći će da se kupe od ponedeljka 14. novembra u klubu Darkwood ili na dan koncerta po ceni od 800 dinara.

Kako je najavljeno, cilj turneje je "promovisanje alternativne muzike" u Srbiji i šire.

Ono što ovu turneju čini specifičnom jeste što se turneja organizuje u više od deset gradova.

Bjesovi su rok-grupa iz Gornjeg Milanovca.

Osnovani su krajem osamdesetih pod nazivom Bader Majnhof, da bi zbog pritiska tadašnje gradske vlasti promenili ime u Sent Galen, pa Čajna blu i konačno u Bjesovi (prema ijekavskom prevodu romana Zli dusi).

Grupa je od samog početka (1987) privukla pažnju neobičnom postavom sa dva pevača, brižljivo osmišljenim nastupima, prepoznatljivim i ličnim tekstovima, kao i muzičkom podlogom u okvirima grandža čiji su prirodni deo, i generacijski i idejno, tih ranih devedesetih bili i srpski Bjesovi.

Postava se uglavnom menjala prema potrebama i zamislima dvojca koji je grupu i osnovao - Zorana Marinkovića i Gorana Marića.

Prvi veliki uspeh grupe je pobeda na gitarijadi u Čačku 1990. godine, a zatim je usledila i pobeda na gitarijadi u Zaječaru 1993. i u narednih par godina mnoštvo koncerata i velika medijska pažnja usmerena na ovaj bend.

Godine 1997, malo posle izlaska albuma Sve što vidim i sve što znam, nakon koncerta u KST-u 13. septembra, Zoran i Goran raspuštaju grupu.

Od 2000. godine Bjesovi ponovo postoje u nešto drugačijoj postavi i sa jednim pevačem, Zoranom Marinkovićem, guruom i vođom benda.

Činjenica da Bjesovi zrače ne samo u okviru rokenrola nego i na razne druge strane i to veoma jako, je i razlog da i dan danas, posle skoro dvadeset godina postojanja, imaju brojnu publiku sastavljenu od ljudi između sebe vrlo različitih, ali koje povezuje najveće pitanje koje sebi bilo ko od nas može postaviti, pitanje svrhe čovečijeg postojanja.

"Svaki koncert Bjesovi sviraju u svom maniru – čvrsto i uverljivo, i atmosferu neretko dovode do usijanja uz ogromne erupcije", kaže se u najavi nastupa.

Organizatori koncerta u Vranju su muzički website www.musicpocket.org i vranjski klub Darkwood.

Ego

Ego, drugi bend koji će nastupiti u Vranju, je alternativni rock bend iz Niša koji karakterišu melanholinčan ton i energicni rifovi. Tematiku njihovih pesama mahom cini suočavanje pojedinca sa samim sobom i svetom oko sebe. Njihov debi album, ‘Mechanisms’, u zavrsnoj je fazi, a predstavljaju ga do sada objavljeni singlovi ‘Hypnotech’ i ‘The Right Mistake’. Nastupali su sa bendovima Funk Shui, Short Reports, Negative, kao i na festivalima poput EXIT i Mikser.

Najnovije vesti