Kon oprezniji od direktora Fajzera u pogledu prognoze o završetku pandemije

Ono što se unapred može predvideti u vezi sa pandemijom je svega dve nedelje, to je nešto što kao prognoza može da bude validno, nešto što možete jednostavno i da planirate, sve posle toga nije dovoljno predvidivo, izjavio je u sredu za B92.net epidemiolog i član Republičkog kriznog štaba Predrag Kon.

Prognoze o završetku pandemije počele su prethodnih dana da stižu sa raznih strana.

Po najoptimističnijoj direktora Fajzera Skot Gotliba kraj pandemije mogao bi se očekivati već u januaru, a Kon je oprezniji u ovim najavama.

"Zaista, mi ne znamo kako će se dalje virus menjati, ne znamo kakav će biti odziv ljudi na vakcinaciju, ne znamo kako će virus izazivač kovid-19 ove zimske sezone da se ponaša, kao i u kakvoj kombinaciji će biti sa ostalim respratornim virusima.

Tako da te prognoze koliko će trajati su vrlo nezahvalne, gotovo nemoguće", kazao je Kon.

On je napomenuo da su registrovane smrti "nešto što se prati tokom samog događaja pandemije, a izveštava se preko Ministarstva zdravlja i Insituta Batut.

"Međutim, ono što se stvarno dešava u pozadini su takozvane ’nevidljive smrti’, kako za njih ja kažem.

To su oni koji umiru neregistrovani, ali umiru i nonkovid pacijenti.

To su oni koji ili ne uspevaju da dođu do zdravstvene zaštite koja im je potrebna ili oni pacijenti koji odlažu svoje lečenje iz straha da se ne zaraze od kovida, pa na taj način ulaze u neku kasniju fazu maligne bolesti.

Dakle, sve to ulazi u smrt kao posledica epidemije, zato se taj broj smrti, tog viška smrti, pripisuje epidemiji, samo je to potpuno drugi broj od onoga koji se registruje neposredno tokom samog događaja", objasnio je Kon.

Najnovije vesti