Kon o tome kad đaci mogu da skinu masku

Vranje - Epidemiolog Predrag Kon izjavio je, govoreći o skorom početku školske godine, da đaci moraju da nose maske prilikom ulaska u školu sve dok dođu u svoje klupe, ali i u momentima kad pričaju u razredu.

"U svojoj klupi, sve dok pričaju sa drugarima, takođe moraju da nose maske.

Onog momenta kad čas počne i dete ćuti može da skine masku i odloži je.

Kad ga prozovu da odgovara ili kad želi da priča s nekim, tada mora da stavi masku", rekao je Kon za TV Hepi, objašnjavajući da govori o situaciji kad nema virusa ni u jednom razredu.

Kako je naveo, đak "onog momenta kad se završi čas i ustaje sa stolice stavlja masku".

"Kada je na školskom odmoru u otvorenom dvorištu u njemu može da bude bez maske, ali mora da vodi računa da nisu jako zbijeni.

Ako su blizu jedno drugom treba da nose maske dok razgovaraju", rekao je Kon, navodeći da će morati da se gleda da li se to poštuje.

On je rekao da sa đacima pogotovo nižih razreda neće biti problema, čak će oni upozoravati druge, ali će ih, uslovno rečeno, biti "kad se stvori atmosfera 'ajde skini više tu masku' kod srednjoškolaca".

Govoreći o važnositi nošenja maski, jer postoje i "antimaskeri", Kon je rekao da ona štiti od toga da se govorom ne prenose sitne kapi koje se ne vide, a mogu da zaraze.

Kon, koji je član Kriznog štaba za borbu protiv korone, upozorio je da pojedinac neće sebe dovoljno zaštititi ako samo on nosi masku, već to treba da čini i onaj sa kojim je u kontaktu, pogotovo što se bolest može javiti i bez vidljivih simptoma.

Najnovije vesti