Kon: Epidemiološka situacija i dalje nesigurna, mere ne popuštati naglo

Vranje/Beograd - Epidemiolog Predrag Kon izjavio je u petak za N1 da je epidemiološka situacija u Srbiji i dalje nesigurna, i da je zato potrebno oprezno pristupiti popuštanju mera, naročito uoči početka nastave u školama.

- Jeste se taj broj (novozaraženih) spustio ispod 200, i održava se između 100 i 200.

Taj blagi porast u četvrtak nije toliko značajan koliko je značajno to da je virus među nama.

Kovid ambulante i dalje rade, uzimaju se brisevi i otkrivaju se novi slučajevi, iako je taj broj neuporedivo manji u odnosu na one koji izlaze iz bolnice ili se konotrolno testiraju.

Prisustvo virusa zahteva dodatnu pažnju pred polazak u škole i zato je potrebno oprezno pristupiti popuštanju mera - izjavio je Kon u Novom danu TV N1.

Ipak, popuštanja nekih mera će svakako biti i Krizni štab bi već danas trebalo da raspravlja o početku rada ustanova kulture i uslovima za održavanje kulturnih događaja.

Kon je pohvalio što su inicijatori ublažavanja mera u ovom slučaju Ministarstvo kulture i udruženja onih koji se bave pozorištima i bioskopima, jer to prema njegovim rečima, znači da oni preuzimaju i odgovornost za sprečavanje širenja virusa.

- Bitno je shvatiti da je odgovornost na onima koji će nositi tu situaciju da dolazi publika, i da posmatra bioskopske i pozorišne predstave, i da sve ono što napišu da će raditi, mora zaista i da se sprovodi - poručio je.

S druge strane, upozorio je Kon, ako se odluči da se naglo poveća broj onih koji se mogu okupljati, onda je to opšta mera koja može da se primeni poptuno nekontrolisano, i to, podvukao je, treba izbeći.

ŠKOLSKA GODINA

Kada je reč o početku školske godine, Kon je ocenio da je učinjeno sve što se moglo učiniti kako bi se đaci od 1. septembra vratili u školske klupe.

- Ono što je dalje vrlo bitno je upravo ta odgovornost koja mora da se podeli, jer drugačije ne može da se sprovede. Ako se ne bude sprovodilo - a ja nemam nimalo sumnje da će se to desiti, jer mislim da je ljudima vrlo jasno zašto je to neophodno - onda će se rešavati parcijalno. Tamo gde se ne sprovodi kako treba, treba reagovati - rekao je Kon.

Onm je istakao da ako posle dve nedelje ne bude bilo nikakvih poteškoća, onda školska godina može da se nastavi bez problema.

- Ako dođe do prenošenja, onda ćemo reagovati pravovremeno. Ako se jasno uoči da postoji prenošenje, reagovaćmo izdvajanjem inficiranih - koji mogu da budu i deca, ali i zaposleni - u toj situaciji ako svi sprovode mere, prenošenje će biti jako otežano i zavisiće od spoljne situacije, od toga šta se dešava izvan škole. Bitno da je da je učinjeno sve da prenošenje u školama bude onemogućeno - poručio je Kon.

Ipak, postavlja se pitanje da li će nastavnici moći da kontrolišu nošenje maski i držanje distance, naročito kod mlađe dece. Kon je stoga istakao da će u sprovođenju mera učestvovati svi zaposleni u školi, a ne samo nastavnici.

- To je nešto što je apsolutni prioritet, da se obezbedi da deca ulaze za zaštitnom opremom, da ulaze zdrava, da pre ulaska u učionicu imaju dezinfekciju, odnosno pranje ruku, da kad se čas završi stave masku. U toku časa mogu da odlože masku ako im smeta, mada je preporuka da ih stalno nose - naveo je Kon i dodao da će same učionice biti razređenje, i da će se u njima boraviti najviše 15 učenika.

Roditeljima je savetovao da odaberu masku koja detetu "najmanje smeta", da dete nauče kako da masku stavlja i skida, i da vide šta mu zapravo najviše prija. Upitan o zahtevima pojedinih prosvetnih radnika da se starijim nastavnicima i onima koji su hronični bolesnici omogući da rade samo na daljinu, Kon je rekao da se to može sprovesti ako se takav zahtev uputi Kriznom štabu. Rekao je i da deca ne moraju da ne viđaju svoje bake i dake, ali da treba da bude jasno da grljenja i ljubljenja ne treba da bude, da je potrebno držanje distance od najmanje jednog metra, i korišćenje zaštitne opreme. U domaćinstvima gde deca žive zajedno sa bakama i dekama to je teško sprovesti, ali treba voditi računa, poručio je Kon.

- Mislim da će stariji sami znati da nađu meru i da se pojačano čuvaju, jer je jako važno da škole počnu da rade - kazao je epidemiolog.

Podsetio je i da će vakcina protiv gripa biti na raspolaganju 1. oktobra i savetovao je ranjivim grupama da se ne vreme zaštite.

On je naglasio da po našem zakonu "ruska vakcina ne bi mogla još da se koristi".

Kon je objasnio da je za jednu vakcinu najvažnije "da prođe sve faze ispitivanja i bude registrovana za upotrebu u našoj zemlji".

- Jer je samo u takvoj situaciji moguća za široku primenu.

Mi posmatramo šta se dešava u Rusiji, oni imaju sasvim drugi zakon, po našem zakonu o lekovima, ne bi mogla tako da se koristi vakcina koju su oni registrovali i koriste.

Oni planiraju na više desetina hiljada ljudi da je testiraju, i pratićemo te rezultate.

Dobro bi bilo da dobijemo što pre vakcinu - poručio je.

Objasnio je da je regulativa vezana za bezbednost, ne samo vakcine već i svih ostalih medicinskih sredstava i lekova - u Srbiji na najvišem nivou, i da je Agencija za lekova i medicinska sredstva potpuno samostalno regulatorno telo koje prati sve događaje vezane za vakcinu.

Kada je reč o građanima Srbije koji su na letovanju u inostranstvu, Kon je kazao da uvođenje mere samoizolacije za one koji se vraćaju kući danas nije na dnevnom redu Kriznog štaba, ali da će, ako se situacija i dalje jasno i ozbiljno pogoršava, to svakako ponovo doći na dnevni red.

- Mislim da je to nažalost apsolutno i dalje opcija - rekao je Kon.

Najnovije vesti