Komunalna policija: Lane od kazni 4,8 miliona, sada već preko 4

Sredstva od naplate kazni, između ostalog i za nepropisno parkiranje u blizini pijaca, koje napišu komunalni policajci, slivaju se u budžet Grada Vranja.

U 2017. godini od naplate kazni budžet je "popunjen" sa 4,8 miliona dinara, što je za tri miliona više nego u 2016. godini kada je cifra iznosila 1,7 miliona dinara, kaže za Vranje News Ivica Tačković, načelnik Komunalne policije.

- Paradoksalno je da je u 2017. godini napisano stotinak kazni manje nego u 2016, a prihodi su znatno veći.

Prošle godine smo više kažnjavali kafiće, preduzeća, reč je o visokim kaznama, zato je i takav odnos broja kazni i naplaćenih para.

Ove godine smo već na duplirali broj napisanih kazni u periodu januar - avgust u odnosu na 2017.

Sada smo maja, juna i jula imali 1,8 miliona dinara koji "vise", postupci su okončani, ali se čekaju izvršenja, pa smo apelovali na nadležne u pravosuđu da se to ubrza.

Mislim da od početka godine imamo već preko 4 miliona na ime kazni - kaže Tašković za Vranje News.

On navodi da je za obim posla koji ima komunalna policija neophodno više od 14 ljudi koliko ih sada ima zajedno sa njim pod uniformom i još dvoje u administraciji.

- Pokrivamo područje od Karadnika do Krive Feje, i od Poljanice do Barelića.

Kad se to rasporedi u dve smene, pa naiđu godišnji odmori, slobodni dani, mi smo praktično desetkovani.

Pozivi iz brdsko-planinskog kraja su česti u zimskim mesecima, kada je sneg, gotovo da se svi po selima koji imaju probleme obraćaju nama, mislim u 98 odsto slučajeva.

Potom mi obaveštavamo vatrogasce, Centar za vanredne situacije i slično - navodi Tašković.

Iz Komunalne policija Vranja apeluju na prodavce poljoprivrednih proizvoda na zelenim pijacama da u jeku sezone zimnice ne odlažu robu na kolovozima, već da je prodaju isključivo na trotoarima.

- Razlozi su prosti, dolazi do situacija da treba da reaguju vatrogasci, hitna pomoć, druge nadležne službe, a prodavci zakrče ulice i ne može da se reaguje u hitnim slučajevima.

Imali smo sad u avgustu slučaj da je ženi koja je došla da prodaje robu na pijaci iz Leskovca pozlilo i ekipa hitne pomoći nije mogla da priđe da joj pruži pomoć.

Takođe, apelujem na građane koji dolaze da kupe papriku, da ostave vozila malo dalje od pijaca, a ne da ulaze u prodajni prostor, bukvalno do mesta gde pazare, jer takođe zakrče saobraćaj i naprave saobraćajni haos, blokirajući saobraćajnice.

Šta da negde izbije požar, da trudnoj ženi hitno zatreba transport do lekara - kaže za Vranje News načelnik Komunalne policije Ivica Tašković.

On dodaje da ovakva situacija na pijacama traje do početka novembra, a da je otprilike šest udarnih vikenda kada se paprika prodaje i petkom.

Najnovije vesti