Komunalna dobila odrešene ruke: Kazne za nepoštovanje mera do 300.000

Gradski štab za vanredne situacije u Vranju najavio je strožu kontrolu poštovanja epidemioloških mera i preporuka Republičkog kriznog štaba i lokalnih preporuka za suzbijanje virusa COVID-19.

Kontrolu poštovanja mera sprovodiće komunalna milicija i nadležne inspekcijske službe Gradske uprave, kao i republička sanitarna inspekcija.

- Tokom inspekcijskog nadzora komunalni inspektor i komunalni milicionar imaju ovlašćenja da izdaju prekršajni nalog i da podnesu prijavu nadležnom organu za učinjeno krivično delo, odnosno zahtev za pokretanje prekršajnog postupka u skladu sa zakonom.

Takođe, u slučajevima nepoštovanja propisanih mera u vreme trajanja epidemije u pogledu okupljanja ljudi suprotno propisima, inspekcijski organi i komunalni milicionаr mogu usmeno, u skladu sa zakonom, da nalože da se isprazni objekat, odnosno prostor u kojem je došlo do kršenja propisanih mera.

Mogu i da zabrane obavljanje delatnosti u objektu, odnosno prostoru, u određenom trajanju, dok nadležni organ ne preduzme predviđene mere - navode iz Gradskog štaba.

U zavisnosti od toga da li se radi o pravnom licu, preduzetniku ili odgovorom licu, ukoliko ti subjekti ne preduzmu aktivnosti radi primene mera lične zaštite od infekcije, kao i ako ne odrede odgovorno lice za neposrednu primenu tih mera, kazniće se novčanom kaznom u iznosu od 50.000 do 300.000 dinara, navode iz štaba.

Novčanom kaznom od 5.000 dinara kazniće se za prekršaj fizičko lice ako se ne pridržava mera lične zaštite od infekcije, usmerenih na zaštitu sopstvenog i tuđeg zdravlja i života u vreme trajanja epidemije, rekao je Dušan Aritonović, načelnik Gradske uprave.

- Nadležne službe Gradske uprave u saradnji sa republičkim inspektorima narednih dana intenziviraće kontrolu poštovanja mera koje su donete i na republičkom i na lokalnom nivou.

Kaznena politika je opcija samo onda kada druge mere i preporuke ne naiđu na puno poštovanje i doslednu primenu.

Zbog toga pozivam sve naše sugrađane na poštovanje propisanih mera, jer nam je cilj da sprečimo dalje širenje koronavirusa - kazao je Aritonović.

COVID STATISTIKA

U covid ambulanti ATD-A u Vranju u nedelju je obavljeno 112 pregleda, a ukupan broj prvih pregleda po pojavi simptoma kod pacijenata je 65. Sačinjeno je 57 rendgenskih snimaka pluća i dijagnostifikovano 11 upala pluća. PCR metodom testiran je 71, a brzim testom 66 pacijenata. U COVID bolnicama ZC Vranje hospitalizovano je 58 pacijenata, od kojih je 50 pozitivno na koronavirus. Sa bronhopneumonijom se u bolnicama leči 55 pacijenata, a na kiseoniku ih je 30. Primljeno je na lečenje 10 novih pacijenata, otpušteno 4, od kojih je jedan transportovan u Klinički centar Niš. Trenutan broj slobodnih bolničkih postelja je 122.

Najnovije vesti