Kompletiran autoput kroz Makedoniju do Grčke

Poslednju deonicu „Autoputa prijateljstva“ u Makedoniji, na panevropskom Koridoru 10, od Demir kapije do Smokvice dugu 28,2 kilometra, u ponedeljak će svečano pustiti u saobraćaj premijer Vlade Zoran Zaev, najavljeno je iz administracije u Skoplju.

Kako se očekuje, tom činu ceremonijalnog puštanja u saobraćaj kompletne trase kroz Makedoniju autoputa na Koridoru 10, trebalo bi da prisustvuju i predstavnici Direktorata za proširenje Evropske unije (EU), delegacije njene misije u Skoplju, kao i vlasti Grčke.

Vrednost radova na pomenutoj poslednjoj deonici autoputa kroz Makedoniju, koje je izvela grčka kompanija Aktor, kako je potvrđeno u Skoplju, dostigla je sumu od oko 280 miliona evra.

Projekat je finansiran sredstvima Evropske investicione banke, Banke za obnovu i razvoj, IPA fondova i delom iz državnog budžeta Makedonije.

Sutrašnjim uključivanjem u saobraćaj pomenute deonice spojiće se trasa autoputa Koridora 10 kroz Makedoniju od graničnog prelaza Tabanovce na severu do Bogorodice na jugu zemlje duga 180 kilometara.

Novi autoput, očekuje se, umanjiće znatno opasnost od udesa koji su se u prošlosti često dešavali na deonici starog puta, duž leve obale Vardara, na relaciji Demir Kapija – Udovo – Smokvica, uglavnom u periodu letnje turističke sezone.

Najnovije vesti