Komemorativni skup povodom godišnjice NATO bombardovanja

Povodom obeležavanja devetnaest godina od NATO bombardovanja, u subotu je kod spomenika poginulima u NATO agresiji, na platou kod Galerije Narodnog muzeja u centru Vranja, održan komemorativni skup.

Gradonačelnik Vranja Slobodan Milenković rekao je da "skoro dve decenije, buđenje proleća obeležavamo sa najdubljim žalom".

- Okupljeni danas ovde, svedočimo o velikoj nepravdi koja je zatresla Srbiju pre skoro dve decenije.

Odajemo počast svim žrtvama, odraslima i deci – herojima, čiji su životi okončani u bestijalnom napadu devetnaest zemalja na bespomoćnu, ali ponosnu otadžbinu, željnu jedino mira i blagostanja - istakao je Milenković.

On je dodao da "nemamo pravo da zaboravimo one najmlađe, koji bi izrasli u dobre đake i studente, ljude koji su imali još mnogo toga ovoj zemlji da ponude, kao i naše branioce, dostojanstvene i hrabre".

- Nismo tražili ni hteli rat, ali sada sa punim pravom tražimo mir - rekao je gradonačelnik Vranja.

U gradu su se, u znak sećanja na 78 dana bombardovanja, oglasile sirene.

Parastos poginulima držao je episkop vranjski gospodin Pahomije, sa lokalnim sveštenstvom, a nakon toga članovi porodica, veterani, predstavnici vojske, policije i druge delegacije položili su vence i cveće.

U sklopu obeležavanja godišnjice NATO bombardovanja, gradonačelnik Vranja Slobodan Milenković primio je u petak predstavnike ratnih vojnih veterana, aktivnih vojnika koji su tokom 1998. i 1999. godine bili stacionirani u reonu karaula Košare, Morina i Gorožup na Kosovu i Metohiji.

Tokom 78 dana NATO agresije u sedam opština Pčinjskog okruga zabeležene su 62 žrtve, a 34 su bili civili.

Na 78 različitih ciljeva u okrugu, NATO bombarderi ispalili su više od 1.100 projektila.

Najnovije vesti