Koliko su poslanici iz Vranja prisutni u Skupštini Srbije: Stojilković najredovniji

Portal Slobodna reč piše da su početka rada novog saziva Narodne skupštine Srbije u avgustu prošle godine poslanici iz Vranja i Vranjske Banje Momir Stojilković, Milan Ilić i Slaviša Bulatović u skupštinskim klupama boravili prosečno oko 35 radnih dana.

Najredovniji je bio Stojilković, koji se sa blizu 309 radnih sati provedenih u Skupštini nalazi na 146. mestu po redovnosti.

Portal Otvoreni parlament zatražio je od Narodne skupštine zvanične podatke o prisustvu poslanika sednicama tokom 12. saziva, a u tabeli sa ukupnim brojem sati prisustva od početka rada aktuelnog saziva dostupni su i podaci za predstavnike svih građana koji su iz Vranja i Vranjske Banje.

Tako su, pored "najredovnijeg" među njima Stojilkovića sa 309 radnih sati, što podeljeno sa 8 sati, koliko traje jedan radni dan, iznosi oko 39 radnih dana, Ilić sa oko 280 radnih sati (35 radnih dana) i Bulatović sa oko 258 radnih sati (32 radna dana) na 155. i 163. mestu po broju provedenih sati u Skupštini.

Trojica poslanika iz Vranja i banje ušli su u Skupštinu kao kandidati sa liste Aleksandar Vučić – Za našu decu, nakon prošlogodišnjih parlamentarnih izbora.

Tabele sa informacijama o prisustvu narodnih poslanika možete videti ako kliknete ovde.

Iz ove organizacije koja prati rad poslanika podsećaju da se Skupština godišnje sastaje u dva redovna zasedanja.

Prvo redovno zasedanje održava se u periodu od početka marta do kraja maja, a drugo redovno zasedanje počinje u oktobru i traje do decembra.

Zasedanja između tog perioda su vanredna.

Poslanici biraju Vladu i sudije, kontrolišu rad ministara i službi bezbednosti, diskutuju i odlučuju o zakonima, a trebalo bi da razmatraju predstavke i predloge građana.

"Ne postoji propis koji obavezuje narodne poslanike na prisustvo sednicama Narodne skupštine i na aktivno učešće u raspravama, ali odgovornost koja proizilazi iz njihove funkcije kao direktno izabranih predstavnika građana to svakako zahteva", ističu iz Otvorenog parlamenta.

U statistiku ulazi i samo prisustvo u zgradi

Kako navode iz Otvorenog parlamenta objavljena analiza "ipak nije tako jednostavna", jer je u međuvremenu 24 poslanika podnelo ostavku i zamenjeno drugima, a četiri i pre početka beleženja prisustva sednicama. Takođe, kao prisustvo poslanika beleži se "prisustvo u zgradi", što može da znači i da on tog dana nije učestvovao u raspravi, već je, na primer, učestvovao na sastanaku grupe prijateljstva. Dodatno, narodni poslanici obavljaju i druge poslove zbog kojih u pojedinim slučajevima ne mogu prisustvovati sednicama u punom obimu.

Najnovije vesti