Koha: Promena granica povlači nasilje

Malo je verovatno da će promena granica Kosova proći bez nasilja – procene su nekoliko evropskih ambasadora u Prištini, u poverljivom izveštaju koji je izrađen za potrebe Evropskog saveta za spoljne odnose (ECFR), pan-evropske organizacije sa velikim uticajem, piše Koha Ditore, a prenosi portal Kossev.

U izveštaju se ocenjuje da je Tači počeo da gubi podršku stranih posmatrača na Kosovu, dok su oni koji se pominju kao protivnici njegove ideje o promeni granica i razmeni teritorija – premijer Ramuš Haradinaj, predsednik parlamenta Kadri Veselji i Pokret Samoopredeljenje.

Obe strane u debati o ideji "korekcija granica" u zemlji su jasno definisane: premijer Ramuš Haradinaj, predsednik parlamenta Kadri Veselji i opoziciona stranka Samoopredeljenje – protive se ideji, dok je predsednik Hašim Tači njen glavni zagovarač - navodi se u izveštaju.

Izveštaj na tri stranice, čiju jedan primerak poseduje „Koha ditore“, izradio je Norbert Rotgen (Norbert Roettgen) – aktuelni predsednik Odbora za spoljne poslove u nemačkom parlamentu – Bundestagu i Robert Kuper (Robert Cooper) – bivši supervizor tehničkog dijaloga između Kosova i Srbije.

Izveštaj se bavi i pitanjem referenduma o novom nazivu Makedonije, kao i debatom na Kosovu o promeni granica.

Najnovije vesti