Knjiga Vranjanca Slaviše Tasića među najprodavanijim u Delfiju

Knjiga prof. dr Slaviše Tasića iz Vranja Šta je kapitalizam (sa podnaslovom I zašto nam je potreban) uvrštena je na listu pet najprodavanijih naslova (bestselera) iz žanra biznisa i ekonomije u knjižarama "Delfija", jednog od najpopularnijih prodavaca knjiga u Srbiji.

- U knjizi Šta je kapitalizam? Slaviša Tasić integriše istorijsku dimenziju uspona moderne evropske civilizacije u širu hajekovsku paradigmu „spontanog poretka“, koja se obično usko primenjuje na ekonomiju.

Moderno društvo i njegov progres neplanirani su proizvodi slobode, dok je sloboda sama neplanirani proizvod dugotrajne političke „anarhije“.

Pošto je ovako postavio okvir za argument u korist slobode, Tasić nas dalje vodi kroz celokupni inventar ekonomske argumentacije za slobodno tržište koji je pisan jasno, bez suvišne retorike i ekspertskih mistifikacija, i sa stalnim referencama na savremene probleme, debate i kontroverze.

Važna strana ove knjige je to što ju je napisao autor koji je upoznat s modernim debatama u ekonomskoj teoriji i smešta svoje analize u taj kontekst, ne ostajući kod pukih provincijalnih problema srpske tranzicije.

Perspektiva knjige je opšta i ambicija dalekosežna – formulisanje i odbrana univerzalno validnih argumenata za slobodu.

Istovremeno, on daje ilustracije ovih argumenata koje su vezane za srpske ekonomske probleme i pokazuje zašto su opšte teorijske postavke liberalne ekonomije jednako primenljive na našu situaciju kao i drugde u svetu - napisao je u predgovoru Ivan Janković.

O značaju rada i Tasićevog dela govori informacija da na promocijama njegovih knjiga govore neki od naših najznačajnijih ekonomista poput Ljubomira Madžara, Miroslava Prokopijevića itd.

Izdavač Tasićeve knjige Šta je kapitalizam je Heliks.

Odlomak možete pročitati ako kliknete OVDE.

PROFIL

Slaviša Tasić je profesor ekonomije i istraživač. Završio je vranjsku gimnaziju, a potom se uglavnom školovao na Zapadu. U svojoj dosadašnjoj akademskoj karijeri imao je priliku da sarađuje sa brojnim univerzitetima iz Sjedinjenih Američkih Država, istočne Evrope i Evropske unije. Dugogodišnji je partner Libeka i vanredni profesor ekonomije na Univerzitetu Mary u Bizmarku, Severna Dakota. Pre toga je predavao ekonomiju u Ukrajini, Rusiji i Litvaniji i nekoliko godina radio kao savetnik vlade i internacionalnih organizacija. Svoje naučne radove uglavnom objavljuje u domenu bihejvioralne ekonomije, političke ekonomije i ekonomske analize prava. Autor je knjiga Svetska ekonomska kriza - dileme i rešenja i Šta je kapitalizam?

Najnovije vesti