Književno stvaralaštvo Olivere Budimir u četvrtak pred Vanjancima

Promocija književnog stvaralaštva spisateljice Olivere Budimir, biće organizovana u četvrtak 2. marta od 19 sati, u Galeriji Narodnog muzeja u Vranju.

Na promociji će biti predstavljena sva četiri romana iz autorkinog književnog opusa, najavljuju organizatori iz Kulturno obrazovnog centra (KOC) u Vranju.

Njen prvi roman Lavirint života je dnevnik, predratni, ratni i posleratni, za koji je poznati pisac Radomir Smiljanić u recenziji napisao da je "najbolji primer romana – istine u našoj književnosti".

Ova knjiga naišla na veoma dobar odziv u Srbiji i inostranstvu.

Usledio je Put oblaka - roman o lepoti.

"Olivera ponovo piše o onome što je boli, "jer boli je svaka rana roda svoga".

"Gde god bili, šta god radili, od sebe ne možemo pobeći", konstatuje ona u svom romanu.

Oliverin treći roman je Uvir na izviru, priča o ratu, ljubavi i smrti.

U njemu se ponovo vraća korenima postojanja srpskog naroda, vraćajući dug svima koji su verovali i borili se za Kosmet, ovu svetinju od koje "kao da se oprašta ostavljajući saznanje i zaveštanje bolne istine za pokoljenja".

Naposletku, objavila je roman Orhideja i Albatros, priču koja pokreće mnoge teme, tera na razmišljanje.

"Ljubav je ono što je pokreće kao točak oko koga se sve okreće, tačka od koje sve počinje i sve se dešava i završava upravo tu", piše Olivera u ovom romanu.

Profil

Olivera Budimir je rodom iz Prištine. Diplomirala je na Višoj medicinskoj školi (sanitarni smer) Univerziteta u Beogradu. Radila je u Gradskoj skupštini u Prištini. U Beograd je sa Kosmeta došla 1999. godine, nakon nestanka njenog muža. Aktivna je u Udruženju porodica kidnapovanih i nestalih na Kosovu i Metohiji. Pisanjem je počela da se bavi uoči rata 1999. godine, ponesena dešavanjima na Kosovu i Metohiji. Njeni romani govore o ratu, ljubavi, svakodnevnim iskušenjima. Do sada ih je promovisala u mnogom gradovima širom Srbije, ali i u inostranstvu, nastavljajući da na taj način "širi istinu". Piše nenametljivo, ali sugestivno, kroz svoja iskustva, ostavljajući svakom čitaocu pravo da donese svoj sud i zaključak.

Najnovije vesti