Knaufova nova strategija održivosti: Za bolji svet

Vranje/Surdulica - U svim fabrikama Kompanije Knauf Insulation širom sveta ove godine započeta je primena nove strategije održivosti pod nazivom "Za bolji svet" (For A Better World).

O ciljevima i prednostima strategije do 2025. godine novinarima su govorili Branislav Popović, novi direktor fabrike Knauf Insulation u Surdulici, i Stefan Kostić, menadžer proizvodnje.

Popović je najpre podsetio da strateški poslovni koncept
"činiti dobro za planetu i ljude
" za 30.000 zaposlenih u oko 250 fabrika Knaufa širom sveta, nije novost.

- Ciljevi Strategije "Za bolji svet" temelje se na četiri stuba - pre svega na ljude u zajednici i zaposlene, nultu emisiju ugljenika, cirkularnu ekonomiju i bolje zgrade u kojima živimo i radimo – objasnio je direktor Branislav Popović.

Dodao je da nova poslovna strategija do 2025. godine predstavlja samo nastavak intenzivnog puta razvoja zasnovanog na održivosti, koji je u Kompaniji Knauf započeo 2009. godine.

Taj intenzivni put pratili su radikalni zaokreti u strategiji planiranja, tehnologiji, odlaganju otpada, ispuštanju otpadnih voda, smanjenju emisije CO2 i potrošnje energije, te usklađivanje ciljeva razvoja sa ciljevima Ujedinjenih nacija, o čemu je novinarima govorio menadžer proizvodnje Stefan Kostić.

- U našim fabrikama, već celu deceniju, fokusirali smo se na rad bez povreda, smanjenu upotrebu energije i smanjenje emisije gasova, recikliranje otpada iz proizvodnje, primenu principa cirkularne ekonomije i stalno zalaganje za bolje i održivije zgrade – rekao je Kostić.

On je precizno objasnio da je, zahvaljujući tome, u sistemu Knauf od 2009. godine za 27,7 odsto smanjena upotreba energije, 23,2 procenta emisije gasova, za 56 odsto izgubljeno vreme zbog povreda na radu, čak 67,3 odsto manje je otpada na deponijama, 39,8 procenata upotreba vode i neverovatnih 80,7 odsto ispuštanje otpadnih voda.

Rukovodioci surduličkog Knaufa su objasnili da su razlozi za započinjanje nove strategije obaveze prema planeti, ljudima koji su prioritet, prema kupcima, lokalnim zajednicama, vladama zemalja i generacijama koje dolaze.

Deo te strategije je i investicija od 12 miliona evra koji će naredne godine u Surdulici biti plasirani pre svega u savremenu opremu za povećanje kapaciteta reciklaže i izgradnju novog dimnjaka visokog 75 metara sa specijalnim filterima.

Na taj način Knauf će ispuniti obećanje koje je dao građanima Belog Polja i Surdulice, pa će ono ogromno "žuto brdo" u narednih četiri, pet godina "progutati" nova oprema za reciklažu.

Rukovodioci surduličkog Knaufa su ovo istakli u susretu sa novinarima na Vlasini – učesnicima projekta "Uspostavljanje regionalne saradnje juga Srbije, Kosova i Kumanovskog okruga".

R. Irić

Medijski sadržaji u sklopu projekta "Eko raport" sufinansirani su sredstvima iz budžeta opštine Vladičin Han. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Najnovije vesti