Knauf: Zeleno brdo će nestati za četiri-pet godina

Ono ogromno, nekada žuto, a sada zeleno brdo u krugu Fabrike "Knauf" polako je počelo da se "topi", a u potpunosti će nestati za četiri-pet godina, saopštili su novi direktor fabrike u Belom Polju Branislav Popović, menadžer proizvodnje Stefan Kostić i marketing menadžer iz beogradske centrale ove kompanije Marija Ilić.

- Sredinom naredne godine ulazimo u investiciju od 12 miliona evra.

Najveći deo tog novca otići će u novu i savremenu opremu kojom ćemo povećati naše kapacitete za reciklažu, i tako brže „trošiti“ ovo brdo - rekao je Branislav Popović, koji je od 1. oktobra novi direktor "Knaufa" u Surdulici.

On je dodao da će deo tog novca otići i za izgradnju novog dimnjaka visokog 75 metara, kojim će se, uz pomoć nove tehnologije, rešiti povremeni problemi sa neprijatnim mirisima u Belom Polju i Surdulici.

- Mi na ovaj način, u duhu prošlogodišnjeg dogovora sa građanima Surdulice, i u skladu sa „Studijom uticaja na životnu sredinu“ kao društveno odgovorna Kompanija, samo ispunjavamo preuzete obaveze - izjavila je, pak, Ilićeva.

Srefan Kostić, menadžer proizvodnje rekao je "da je ova Kompanija prošlog meseca ispunila još jedno obećanje dato građanima Surdulice".

- Mi smo najpre sredinom ove godine prestali da iz proizvodnje na brdo odlažemo ostatke kamene vune, a potom smo, prošlog meseca celo brdo presvukli zelenim geotekstilom.

Time smo sprečili da vetrovi raznose prašinu ili da posle kiše voda raznosi ostatke vune – dodao je Kostić.

Otpadni kamen tog ogromnog brda ide u reciklažu, odnosno ponovo ide u proizvodnju.

Da sve ne bi bila samo prazna priča domaćini su novinare poveli na lice mesta i pokazali lokaciju gde su bager i dodatne mašine ozbiljno zagrizli deo tog velikog brda.

Ovo je prilika da se ukaže na još jednu značajnu novinu koja dolazi iz Kompanije „Knauf“, koja inače u svetu ima preko 40 fabrika.

- Ovom investicijom, surdulička fabrika se aktivno uključuje u novu strategiju održivosti pod nazivom "Za bolji svet", koja se trenutno implementira u celoj "Knauf" grupaciji širom sveta – izjavio je Tihomir Civkaroski, generalni direktor "Knaufa" za Balkan, Kipar i Maltu.

On je na kraju dodao da će se na ovaj način, u grupaciji "Knauf", na svim meridijanima, poboljšati uslovi rada zaposlenih, smanjiti štetni uticaji na životnu sredinu, podići kvalitet i profitabilnost proizvodnje.

Građani Surdulice s jedne i fabrika "Knauf" s druge strane, sasvim je izvesno da će uskoro "zakopati ratne sekire", čime će se rešiti njihov dugogodišnji sukob.

Medijski sadržaji u sklopu projekta "Eko raport" sufinansirani su sredstvima iz budžeta opštine Vladičin Han. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Najnovije vesti