Knauf Insulation – sinonim održivog poslovanja

Knauf Insulation Srbija je jedan od ključnih igrača u ekonomiji juga Srbije, sa 170 zaposlenih i impresivnom godišnjom proizvodnjom od preko 50.000 tona kamene vune koja se izvozi na više od 10 tržišta.

Knauf Insulation nije samo lider u građevinskoj industriji, već i sinonim za dobrog poslodavca i pokretača promena u održivom poslovanju i zaštiti životne sredine - nešto što je ključno za budućnost regiona.

Nedavno je fabrika u Surdulici svečano obeležila pola veka postojanja, gde su svi prisutni imali priliku da čuju kako je sve počelo i kako ova fabrika uspešno posluje i dan danas.

U vreme velike naftne krize koja je zadesila svet 1973, kao i mera štednje energije koje je tadašnja SFRJ propisala narednih godina, tadašnji farmaceutski gigant „Galenika“ je procenila da je potrebna izgradnja fabrike izolacionih materijala i to na mestu stare fabrike vodenog stakla.

Novi pogon za proizvodnju kamene vune je pušten u rad na Titov rođendan i iz tog razloga i dobio ime „25. maj“. Od tada, kontinuiranim inovacijama proizvodnja se prilagođava zahtevima tržišta.

Tako je već sredinom osamdesetih fabrika unapređena izgradnjom nove linije za proizvodnju impregnisane kamene vune za građevinarstvo, a 90-ih je promenila ime u "Vunizol", koristeći u nazivu igru reči – VUNa za IZOLaciju.

Otvora se i pogon za reciklažu kamene vune i proizvodnju briketa, demonstrirajući većtada tendencije ka održivoj proizvodnji.

Malo ko zna da su se od recikliranog materijala iz surduličke fabrike proizvodili betonski elementi za popločavanje, koji i danas krase brojne pločnike Beograda, Surdulice, Vrnjačke Banje.

Dolaskom privatnog vlasnika, kompanije Knauf, 2005. godine, fabrika je doživela novi procvat.

Nova proizvodna linija instalirana 2007. godine omogućila je značajan rast u proizvodnji i prodaji.

Od preuzimanja pa do danas, kontinuirana ulaganja u opremu, infrastrukturu i zaposlene ukazuju na posvećenost održivom razvoju i dugoročnom prisustvu u Srbiji.

Svake godine stizale su investicije u novi deo opreme ili u zamenu postojeće, uređenje fabričkog kruga, kupovinu zemljišta i ulaganje u novi magacinski prostor.

Do 2024. godine u fabriku koja sada održivo posluje i proizvodi najsavremenije materijale za izolaciju, uloženo je preko 50 miliona evra.

Knauf Insulation nije samo kompanija, već i aktivan član zajednice, koji podržava lokalne projekte i organizacije.

Njihova posvećenost održivosti i dugoročnom razvoju čini ih ponosnim sugrađanima.

Najnovije vesti