Kisić-Tepavčević: Očekujemo postepeni pad broja obolelih u Vranju VIDEO

Na sednici Republickog kriznog štaba donete su određene smernice od strane ministra zdravlja Zlatibora Lončara s ciljem sprečavanja daljeg širenja zaraze u u Vranju, a jedna od njih je pojačani nadzor u kolektivima i svim zatvorenim prostorima koji ćemo sprovoditi preko lokalnog Kriznog štaba, izjavio je u četvrtak gradonačelnik Slobodan Milenković, nakon sednice Republičkog kriznog štaba u Vranju.

- Svi radnici izolovanog žarišta u fabrici nameštaja su uzorkovani i pod opservacijom.

Nadam se da ćemo u narednom periodu širenje virusa staviti pod kontrolu - rekao je Milenković.

U Vranju je ovog popodneva održana sednica Kriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti Covid-19 kojom je predsedavao ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

Sastanku su prisustvovali dr Darija Kisić Tepavčević, pomoćnica direktora Insituta za javno zdravlje Dr Milan Jovanović Batut, i epidemiolog prof. dr Branislav Tiodorović.

Tepavčevićeva je istakla da je na području cele zemlje stabilna epidemiološka situacija, sa tendencijom pada učestalosti oboljevanja.

- U Vranju i Leskovcu imamo nešto veći broj laboratorijski potvrđenih slučajeva, isključivo vezanih za širenje infekcije u okviru određenih radnih kolektiva i porodičnih kontakata.

Najveći broj potvrđenih slučajeva ili nema nikakve simptome ili se radi o blagoj kliničkoj slici.

Ono što treba da se istakne je da se odmah adekvatno reagovalo i da je obustavljen rad u pomenutim fabrikama u cilju sprečavanja širenja bolesti.

Nadamo se da će u vašem gradu u narednom periodu doći do postepenog pada broja obolelih i da idemo ka gašenju epidemije u našoj zemlji - istakla je Kisić Tepavčević.

Prof.dr Branislav Tiodorović rekao je da je situacija u Vranju i Leskovcu nesigurna, ali da je pod kontrolom.

- U ovom trenutku nemamo teško obolele.

Inficirane osobe su sa srednjom kliničkom slikom i ukoliko bude neophodno one će biti upućene u Klinički cenatar u Nišu.

Najvažnije u ovom trenutku je obratiti pažnju na velike radne organizacije, uz povećanu kontrolu.

Moramo apelovati na građane da koriste zaštitne maske i ako u narednih desetak dana nemamo nove inficirane slučajeve onda ćemo reći da smo epidemiju uspešno završili.

Ovi krajevi su poznati po tome što u velikim sistemima radi veliki broj ljudi iz okolnih sela i to je važan podatak jer može dovesti do zaražavanja seoskih porodica sa više generacija, a onda može doći i do ugrožavanja starijeg stanovništva.

Apelujemo još jednom na primenu svih mera, jer iako je ukinuto vanredno stanje nisu ukinute mere - istakao je Tiodorović.

Najnovije vesti