Kilovat struje poskupljuje 10, a ne 8 odsto

Vranje - Prema novom cenovniku Elektroprivrede Srbije od 1. januara iduće godine kilovat-čas električne energije za građane u sve tri tarife - zelenoj, plavoj i crvenoj, bilo da je reč o jeftinoj ili skupoj struji, poskupljuje za gotovo 10 odsto, tačnije, za 9,98 odsto.

Ovo pokazuje prosta računica kada se uporedi trenutna cena kilovat-časa (kWh) u svakoj od ovih zona, sa novim, višim cenama upravo objavljenim u Službenom glasniku, prenosi N1.

Cena kilovat-časa u najjeftinijoj tarifi najniže, zelene zone, trenutno je 1,724 dinara, a od 1. januara biće 1,896 dinara, stoji u novom cenovniku.

U višoj dnevnoj tarifi zelene zone cena kWh sa sadašnjih 6,896 dinara, od januara poskupljuje na 7,584 dinara, što je rast cena, u oba slučaja – za 9,98 odsto.

U nešto skupljoj, plavoj zoni, gde se kilovati obračunavaju za građane koji premaše mesečnu potrošnju od 350 kWh, cena jeftine struje obračunava se se trenutno po 2,586 dinara po kWh, a od januara će biti 2,844 dinara.

Skuplja“ struja u plavoj zoni obračunava se po 10,344 dinara, a prema novom cenovniku biće 11,376 dinara.

I u ovoj tarifi, u oba slučaja, cene kilovata poskupljuju za 9,98 odsto.

Agencija za energetiku u utorak je odobrila poskupljenje električne energije – u proseku za osam odsto, a dan kasnije u Službenom glasniku objavljena je Odluka o regulisanoj ceni električne energije za garantovano snabdevanje (domaćinstva i mali kupci).

Kako je navedeno u saopštenju Agencije, prosečna cena kilovat-časa, bez poreza i taksi, biće 8,796 dinara, a trenutno je 8,144 dinara po kWh (bez poreza i taksi).

Sa porezom i taksama cena kilovat-časa dostiže od januara prosečnu cenu od 12,4 dinara.

Ova prosečna cena, naime, računa se, kako navode u AERS „na osnovu planiranih odobrenih prihoda i planiranih odobrenih tarifnih elemenata garantovanog snabdevača, naknada za podsticaj povlašćenih proizvođača električne energije, naknada za unapređenje energetske efikasnosti, akciza i PDV-a“.

Kada je reč o crvenoj zoni potrošnje električne energije, u nju „ulaze“ građani koji mesečno troše više od 1.600 kilovat-časova.

Skup crveni kilovat-čas trenutno košta 20,688 dinara, a od januara će biti 22,752 dinara.

Poskupljenje kilovata u crvenoj zoni, tako iznosi – takođe 9,98 odsto.

Mali kupci

Novi cenovnik odnosi se na garantovano snabdevanje, što znači na građane, ali i male kupce u koje spadaju pravna lica i preduzetnici sa manje od 50 zaposlenih, ukupanim godišnjim prihodom u iznosu do 10 miliona evra, čiji su svi objekti priklјučeni na distributivni sistem električne energije napona nižeg od 1kV i čija je potrošnja električne energije u prethodnoj kalendarskoj godini do 30.000 kWh.

Najnovije vesti