Kategorišu se ugostiteljski objekti na području Vranja

Vranje - Iz Ministarstva turizma i omladine upućen je poziv fizičkim licima da sprovedu kategorizaciju ugostiteljskih objekata, u kojima pružaju usluge smeštaja.

Zakonom o ugostiteljstvu (Službeni glasnik RS, br. 17/2019) propisana je obaveza ugostitelja koji pruža usluge smeštaja u objektima domaće radinosti (kuća, apartman i soba) i objektima seoskog turističkog domaćinstva, da obavi kategorizaciju tih objekata.

Zahtev za kategorizaciju se podnosi preko eTuriste.

"S tim u vezi pozivamo sva fizička lica koja usluge smeštaja pružaju na način suprotan navedenom zakonu, da se u što kraćem roku obrate jedinici lokalne samouprave i podnesu zahtev za kategorizaciju ugostiteljskog objekta za smeštaj (kuća, apartman, soba ili seosko turističko domaćinstvo).

Po dobijanju rešenja o kategorizaciji ugostiteljski objekat i ugostitelj će biti evidentirani u sistem eTuriste.

Na taj način će, u skladu sa pozitivnim propisima, moći da nastave pružanje ugostiteljskih usluga smeštaja na zakonit način.

Fizičko lice u navedenim kategorisanim objektima ugostiteljske usluge može da pruža neposredno ili preko posrednika, koji može biti samo pravno lice ili preduzetnik.

U slučaju posredovanja fizičko lice i posrednik zaključuju međusobni ugovor koji se radi evidentiranja dostavlja organu jedinice lokalne samouprave.

U suprotnom, na osnovu člana 92, stav 1, tačka 9 navedenog zakona, fizičko lice je prekršajno odgovorno, a zaprećene kazne se kreću u rasponu od 150.000 do 350.000 dinara", objavili su iz ministarstva.

Za sve dodatne informacije i pružanje stručne pomoći Gradska uprava Vranja je na raspolaganju vlasnicima objekata koji im se mogu obratiti putem mejla [email protected] ili na telefeon +381 17 402 314.

"Takođe, možete se obratiti i Ministarstvu turizma i omladine putem mejla [email protected] ili [email protected], kao i na telefone 011/3149670 i 011/3139671", saopšteno je.

Najnovije vesti