Katar ponovo najbolji u Aziji

Vranje - U Kataru je po osamnaesti put održan Azijski kup, smotra najboljih fudbalskih selekcija Azije. Ovo kontinentalno takmičenje se igralo između 12. januara i 10. februara ove godine, a baš je zemlja domaćin, Katar, bila ta koja je branila titulu osvojenu pre četiri godine. Na Azijskom kupu su učestvovale 24 reprezentacije koje su bile podeljene u šest grupa. Najbolje dve reprezentacije iz svake grupe su imale obezbeđen prolazak u osminu finala, a najbolje četiri od šest trećeplasiranih su takođe ostvarivale prolazak u sledeću rundu takmičenja.

Grupe A i B

U grupi A bila je smeštena reprezentacija domaćina, Katara. Pored nje, tu su se našle još i selekcije Kine, Tadžikistana i Libana. U prvom kolu Katar je ubedljivo savladao Liban sa 3:0, a Kina i Tadžikistan su remizirali rezultatom 0:0. U drugom kolu Kina je opet igrala 0:0, ali ovaj put sa Libanom dok je Katar pobedio Tadžikistan rezultatom 1:0. U trećem kolu Katar je savladao i Kinu sa 1:0, a Tadžikistan je pobedio Liban sa 2:1. U dalju fazu takmičenja su prošli Katar kao prvoplasirana ekipa i Tadžikistan koji se našao na drugoj poziciji.

U grupi B igrale su reprezentacije Australije, Uzbekistana, Sirije i Indije. U prvom kolu Australija je pobedila Indiju sa 2:0, a Uzbekistan i Sirija su igrale 0:0. U drugom kolu Australije je ostvarila i drugu pobedu, ovog puta protiv selekcije Sirije rezultatom 1:0 dok je Uzbekistan pobedio Indiju sa 3:0. U trećem kolu Australija i Uzbekistan su remizirali 1:1, a Sirija je pobedila Indiju sa 1:0. To je značilo da su dalje prošle reprezentacije Australije i Uzbekistana kao prvoplasirane odnosno drugoplasirane, ali i reprezentacija Sirije koja je osvojila treće mesto.

Grupa C i D

U grupi C igrali su Iran, Ujedinjeni Arapski Emirati, Palestina i Hong Kong. U prvom kolu Ujedinjeni Arapski Emirati su pobedili Hong Kong sa 1:0, a Iran je bio bolji od Palestine sa 4:1. U drugom kolu Palestina je igrala nerešeno sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima - 1:1, a Iran je pobedio Hong Kong minimalnim rezultatom. U trećem kolu Iran je pobedio i Ujedinjene Arapske Emirate rezultatom 2:0 dok je Palestina pobedila Hong Kong sa 3:0. Na taj način su Palestinci kao treći prošli u naredni krug isto kao i prvoplasirani Iran i drugoplasirana reprezentacija Ujedinjenih Arapskih Emirata, a to je većina kladionica i predviđala.

U grupi D igrali su Irak, Japan, Indonezija i Vijetnam. Japan je u prvom kolu pobedio Vijetnam rezultatom 4:2, a Irak je bio bolji od Indonezije sa 3:1. U drugom kolu Irak je uspeo da savlada selekciju Japana sa 2:1, a Indonezija je pobedila Vijetnam sa 1:0. U trećem, odlučujućem kolu, Japan je pobedio Indoneziju sa 3:1, a Irak je bio bolji od Vijetnama sa 3:2. Irak je sa sve tri pobede kao prvi prošao dalje. Japan je bio drugi i isto tako obezbedio mesto u nastavku takmičenja, a isto je pošlo za rukom i Indoneziji koja je bila treća.

Grupe E i F

U grupi E igrali su Južna Koreja, Bahrein, Jordan i Malezija. Prvo kolo donelo je pobedu Južne Koreje nad selekcijom Bahreina rezultatom 3:1 kao i Jordana nad Malezijom od 4:0. U drugom kolu Jordan i Južna Koreja su remizirali rezultatom 2:2 dok je Bahrein pobedio Maleziju 1:0. U trećem kolu Južna Koreja i Malezija su odigrale izuzetno efikasan meč na kraju kojeg je rezultat bio 3:3 dok je Bahrein pobedio Jordan sa 1:0. Na kraju je Bahrein bio prvi, Južna Koreja druga, a Jordan treći, a sve tri selekcije su izborile plasman u narednu rundu.

U grupi F igrale su reprezentacije Saudijske Arabije, Tajlanda, Omana i Kirgistana. Tajland je u prvom kolu pobedio Kirgistan rezultatom 2:0, a Saudijska Arabija je bila bolja od Omana sa 2:1. Oman i Tajland su u drugom kolu igrali 0:0, a Saudijska Arabija je bila bolja od Kirgistana rezultatom 2:0. U trećem kolu Saudijska Arabija je igrala nerešeno sa Tajlandom 0:0, a isti ishod je bio i na meču između Kirgistana i Omana samo što je rezultat bio 1:1. Iz ove grupe su u osminu finala prošle prve dve ekipe na tabeli, a to su bile selekcije Saudijske Arabije i Tajlanda.

Osmina finala

U duelima osmine finala Tadžikistan je nakon 1:1 i izvođenja penala bio bolji od Ujedinjenih Arapskih Emirata. Jordan je pobedio Irak rezultatom 3:2, a Australija je veoma ubedljivo sa 4:0 savladala Indoneziju. Južna Koreja je nakon penala bila bolja od Saudijske Arabije, a rezultat nakon 120 minuta igre je bio 1:1. Isti je slučaj bio i u duelu između Irana i Sirije, a tu je Iran izašao kao pobednik, i plasirao se u četvrtfinale. Japan je bio siguran protiv Bahreina i pobedio ga sa 3:1, a Uzbekistan je bio bolji od Tajlanda sa 2:1. Na kraju, reprezentacija Katara je pobedila Palestinu rezultatom 2:1, i tako nastavila da ide ka odbrani titule.

Četvrfinalni dueli

U četvrtfinalu Jordan je minimalnim rezultatom pobedio Tadžikistan načinivši tako izuzetan uspeh plasmanom u polufinale. Isto je uspelo i reprezentaciji Južne Koreje koja je još jedanput nakon penala prošla dalje. Ovaj put uspeli su da savladaju Australiju nakon 1:1 u regularnom delu utakmice. Iran je bio bolji od Japana rezultatom 2:1, a Katar je savladao Uzbekistan nakon penala, i tako zaustavio snove ove reprezentacije o mogućem ulasku među četiri najbolje azijske selekcije.

Polufinale

Jordan je u polufinalu dočekao Južnu Koreju. Iako su Korejci bil favoriti, to nisu uspeli da opravdaju na terenu. Jordan je zasluženo bio bolji pobedivši ih rezultatom 2:0, i tako se plasiravši u veliko finale. Tamo ga je čekala reprezentacija Katara koja je u polufinalnom duelu bila bolja od Irana rezultatom 3:2.

Finale

U finalu Katar je opravdao status velikog favorita za kojeg je slovio na mnogobrojnim klađenjima uživo, i sa 3:1 je pobedio selekciju Jordana. Zanimljivost ovog meča je što je Katar do odbrane titule došao tako što je sva tri gola postigao iz sasvim opravdano dosuđenih penala.

Najnovije vesti