Kancelariji za mlade skoro 4 miliona dinara za period 2017 - 2020 VIDEO

Godine 2017. budžet Kancelarije za mlade u Vranju bio je 275.000 dinara, već sledeće 350.000, a ove godine 1,3 miliona, dok je projekcija budžeta za 2020. godinu 2 miliona dinara, izjavio je u četvrtak u Vranju Stefan Filipović, koordinator te kancelarije.

To je ukupno 3.925.000 dinara.

Kancelarija za mlade u Vranju, kao deo Gradske uprave grada Vranja, odgovorna je za sprovođenje omladinske politike, pruža tehničku, materijalnu i finansijsku pomoć omladinskim organizacijama i inicijativama mladih, dodao je Filipović na konferenciji za medije koja je održana u prostorijama Srpske napredne stranke.

- Rast našeg budžeta pokazuje da je rukovodstvo lokalne samouprave prepoznalo potrebe i interese mladih u ovom gradu, pokazali su želju da ulažu u nove, kvalitetnije i krativnije ljude i uključe ih u društveno-političke tokove života - kazao je Filipović.

On je naglasio da je ova kancelarija u protekle tri godine realizovala 12 projekata i 72 akcije.

Kao najznačajnije, Filipović je izdvojio Međunarodni dan ozonskog omotača, Evropski dan trgovine ljudima, Međunarodni dan volontera, Dečju nedelju, Svetski dan dece obolele od raka, Mladi su zakon, potom razna predavanja, radionice i akcije.

- Osluškujemo potrebe mladih, prikupljamo informacije kako bismo što kvalitetnije unapredili njihov život u našem gradu.

S tim namerama realizovali smo jedan od najznačajnijih projekata, uz podršku Ministarstva omladine i sporta, a zove se "Info za mlade".

Bio je vezan za unapređenje mehanizama informisanja mladih u Vranju.

Budžet projekta je bio 1,8 miliona, ministarstvo je izdvojilo 1,37 miliona, a naša kancelarija i grad Vranje dodatnih 450.000.

Formiran je Info centar za mlade, u potpunosti tehnički opremljen, sa računarima koje mladi i danas koriste s ciljem opšteg informisanja.

Napominjem da nijedan projekat nismo realizovali preko ministarstva kao nosioci projekta, već kao partneri - kazao je Filipović.

Koordinator Kancelarije za mlade podsetio je da je odlukom Gradskog veća Vranja ta kancelarija dobila na upravljanje i rukovođenje salu i atrijum Omladinskog kulturnog centra - OKCE.

- Prostor smo dobili za organizaciju i realizaciju aktivnosti Kancelarije za mlade i drugih organizacija civilnog društva, pravnih i fizičkih lica, a sve s ciljem unapređenja potreba mladih.

Reč je o prostoru koji četrnaest godina pre toga nije renoviran i bio je poprilično zapušten - naveo je Filipović.

Filipović je na kraju kazao da je kancelarija započela pripremu programa za predstojeći četvorogodišnji period.

- Akcenat i fokus u daljem radu biće na tri projekta - adaptiranje i formiranje Funkcionalnog omladinskog kluba, mesta potrebnog mladima i našem gradu ako znamo da ovde ne postoji takav klub; reč je o Konkursu podrške jedinicama lokalne samouprave u sprovođenju omladinske politike, ukupne vrednosti 2,3 miliona dinara.

Potom je u planu projekat teretana na otvorenom, biće ih tri.

I treća, i veoma važna stvar, je da će Kancelarija za mlade biti jedina u Srbiji koja će sprovoditi "Apple"-ovu školu programiranja - kazao je Filipović.

Najnovije vesti